KNVB-baas Van der Zee vreest vrijwilligerstekort bij amateurvoetbalclubs

Foto ter illustratie. FOTO SHUTTERSTOCK

Amateurvoetbalclubs zullen in het nieuwe seizoen moeite hebben voldoende vrijwilligers te vinden. Dat is de verwachting van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, donderdag te gast in LC Live.

,,Veel vrijwilligers van voetbalverenigingen zijn in de afgelopen zestien maanden hun tijd natuurlijk anders in gaan delen, gedwongen door de coronastop’’, zegt Van der Zee. ,,Ze zijn misschien vaker thuis klussen gaan doen of ze hebben een andere hobby gevonden. We hebben als KNVB natuurlijk nog geen cijfers, maar we zien wel signalen dat een fors vrijwilligerstekort kan ontstaan. Ik heb wat dat betreft wel een grote zorg naar de toekomst toe. Daar moeten we alert op zijn.’’

Miljard euro

Een van de oplossingen zou volgens de in Gorredijk opgegroeide KNVB-baas kunnen liggen in een grootschalige financiële ondersteuning van alle sportverenigingen in het land. Een miljard euro is er nodig, zegt hij, voor verdere professionalisering van het verenigingsleven. Sportbreed, dus niet alleen betreffende het amateurvoetbal.

Van der Zee: ,,Ik denk dat we daarmee ook vooral een kwaliteitsslag kunnen maken voor wat betreft het kader van een club. Op sommige plekken gebeurt het al dat een amateursportclub wordt geleid door een betaalde verenigingsmanager. Dat vind ik helemaal niet zo’n slecht idee. Een vereniging is een maatschappij in het klein, met zijn eigen inkomsten en uitgaven en vaak een fors vrijwilligersbestand, dat goed aangestuurd moet worden. Vrijwilligers zijn van ongelooflijk groot belang voor het sportleven in ons land. Zo’n manager kan vaak wel uit.’’

LC Live

Van der Zee sprak in LC Live over de gevolgen van corona voor het amateurvoetbal, dat vanaf komend weekend bijna weer op de oude manier mag beginnen, al zijn er natuurlijk geen reguliere competities te spelen. Vanaf september lijken de amateurvoetbalclubs weer op de normale manier hun competities te kunnen oppakken.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Amateurvoetbal