KNVB-arts Goedhart: coronavirus is inbreker die sporen achterlaat

KNVB-arts Goedhart: coronavirus is inbreker die sporen achterlaat ANP

Bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB vergelijkt het coronavirus met een inbreker. "Die inbreker verdwijnt weer uit je huis, maar dat betekent niet dat zijn DNA ook weg is. Zo werkt het ook met iemand die besmet is geweest met het coronavirus", zegt Goedhart, die betrokken is bij het omvangrijke testprogramma dat de KNVB in samenwerking met laboratoriumketen Eurofins heeft opgezet voor het betaalde voetbal.

Het kan volgens het hoofd medische zaken van de voetbalbond verklaren waarom enkele spelers van Ajax de uitwedstrijd in de Champions League tegen FC Midtjylland dinsdagavond mogelijk moeten overslaan. André Onana, Dusan Tadic, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch, Maarten Stekelenburg; ze bleven maandag allemaal achter in Amsterdam terwijl trainer Erik ten Hag met slechts zeventien spelers naar Denemarken vloog. De Ajacieden testten positief op het coronavirus, mogelijk veroorzaakt door een achtergebleven restje van het virus waarmee ze in een eerder stadium besmet waren.

"De PCR-tests zijn heel gevoelig. Dat is fijn, want daardoor kan je snel dingen opsporen", zegt Goedhart. "Maar we weten inmiddels ook uit ervaring dat spelers die een infectie hebben doorgemaakt, eens in de zoveel tijd weer zwak-positief testen. Dat komt door zogeheten restmateriaal, dat verder niets te betekenen heeft. Juist omdat spelers zoveel testen, kun je dat bij hen oppikken. Dat is nu eenmaal zo, dat moeten we accepteren. We hebben hier een dispensatieregeling voor in het leven geroepen. Op het moment dat je bij een positieve test kan aantonen dat je eerder al een infectie hebt doorgemaakt, dan mag je in Nederland blijven voetballen met die waardes."

Dispensatie

Die 'dispensatie' is echter niet in alle landen hetzelfde geregeld, zo ondervond PSV vorige week toen het naar Cyprus ging en Ajax nu ook voorafgaand aan de trip naar Denemarken. De Amsterdammers hopen dat onder anderen Onana, Tadic en Gravenberch ook nog toestemming krijgen van de Deense autoriteiten om te spelen tegen Midtjylland.

"Europa telt 55 landen, die allemaal hun eigen inzichten hebben", zegt Goedhart. "De landelijke overheid bepaalt, dat gaat over het voetbal heen. Bij de UEFA kan je weliswaar ook dispensatie aanvragen, dan hoef je in principe niet eens meer getest te worden als je het virus al hebt doorgemaakt. Maar we hebben te maken met landelijke normen. En sommige landen willen eerst een negatieve test zien voordat iemand mag spelen. Bij spelers met restwaardes kan het zomaar zijn dat een test positief uitvalt en een dag later toch weer negatief. 'That's all in the game'. Niets is meer zoals het was en dus moeten we zulke zaken accepteren."

Nieuws

menu