KNSB lijft schaatsicoon Rintje Ritsma uit Lemmer in als bondscoach van teamonderdelen

Rintje Ritsma is dinsdag aangesteld bij de KNSB. FOTO KNSB

De Nederlandse schaatsbond KNSB ziet op weg naar de Winterspelen van Milaan (2026) een belangrijke rol weggelegd voor Rintje Ritsma bij de ploegenachtervolging en massastart. De KNSB wilde snel schakelen en beschouwde het 52-jarige schaatsicoon als droomkandidaat. De bond heeft inmiddels bevestigd dat Ritsma de nieuwe bondscoach is van de teamonderdelen langebaanschaatsen.

„We zijn blij en trots dat we Rintje Ritsma hebben kunnen aantrekken. Wij zijn ervan overtuigd dat hij de juiste man op de juiste plek is”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. „Rintje beschikt over een schat aan schaatskennis. Hij kan ervoor zorgen dat betrokken schaatsers en coaches samen de schouders onder de teamonderdelen zullen zetten.”

„Dit is een mooie kans om weer actief iets te doen met mijn grootste passie: schaatsen”, zegt Ritsma. „Dit is een functie die mij ligt. Ik zie het als een uitdaging om samen toe te werken naar olympisch succes, waarbij het belangrijk is dat je vertrouwen hebt in elkaar. Het is duidelijk dat mensen er anders in moeten staan, wil je over vier jaar resultaat halen. De trein gaat nu rijden. Wie mee wil, stapt in en toont commitment.”

Modderfiguur

Tijdens de Olympische Spelen van begin dit jaar in Peking sloegen de Nederlandse langebaanschaatsers vooral op de ploegenachtervolging een modderfiguur. Er was bovendien buitengewoon veel discussie over dat teamonderdeel en kritiek op de manier waarop de Oranje-equipe zich prepareerde voor het belangrijkste toernooi in vier jaar.

De toenmalige bondscoach Jan Coopmans kreeg het maar niet op de rit. Het was dan ook uitgesloten dat de Limburger langer door mocht gaan in die rol, ook omdat de concurrentie vanuit andere landen alleen maar toeneemt.

Ritsma wordt gezien als een zwaargewicht, die de gunfactor heeft en in staat is om samen met de coaches van de commerciële teams tot goede afspraken te komen om de schaatsers samen te brengen voor trainingen en vergaderingen. De Beer van Lemmer won in zijn carrière onder meer zes keer WK-goud en zes EK-titels.

In 2006 behaalde Ritsma in Turijn het olympisch brons op de ploegenachtervolging. De afgelopen jaren werkte hij onder meer als schaatsanalyticus bij de NOS , waarin hij zijn kritiek op de gang van zaken rond de ploegenachtervolging niet onder stoelen of banken stak.

Nieuws

menu