KFPS strijkt plooien glad: nieuwe jury

Het bestuur van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) heeft geluisterd naar de ledenraad. Er is vrijdagavond een nieuwe hengstenjury benoemd.

KFPS Hengstenkeuring in WTC Expo. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

KFPS Hengstenkeuring in WTC Expo. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Overeenkomstig de wens van de ledenraad maakt Harrie Draaijer geen deel meer uit van de jury. In de eerste voordracht, begin november, wilde het bestuur hem nog wel aanstellen tot en met volgend jaar.

Draaijer maakte deel uit van de jury die volgens de ledenraad steken heeft laten vallen bij de goedkeuring van eerst de hengst Siert 499 (heeft een witte aftekening) en eind vorig jaar de hengst Boet 516. Dit dier heeft een afwijking aan de luchtpijp (cornage). De ledenraad vond het onbegrijpelijk dat beide dieren zijn goedgekeurd en deelde daar gele kaarten voor uit.

Onderzoek rond keuring van Boet 516

Vrijdagavond heeft interim-voorzitter Detlef Elling uit het Duitse Klötze tijdens de vergadering in Van der Valk in Zwolle toegezegd dat er een onderzoek komt naar hoe het traject rond de keuring van Boet 516 is verlopen. ,,We willen inzichtelijk en transparant maken hoe het proces is verlopen.”

De hengstenjury wordt nu gevormd door Piet Bergsma en Corrie Terpstra. Hun eerste klus start binnenkort op 7 december met de bezichtiging van driehonderd jonge hengsten. Er wordt nog een derde jurylid aan toegevoegd, maar daar wordt nog naar gezocht, zegt Elling. ,,Daarvoor is nog wel tijd.”

‘De lucht is geklaard’

Voorlopig blijft de Duitser voorzitter van het stamboek. Hij is blij dat de kou uit de lucht is tussen bestuur en ledenraad. Door inspecteur Harrie Draaijer terzijde te schuiven, is de angel uit het conflict gehaald. ,,Het was een goede vergadering. Er heerste een goede sfeer”, zegt hij. En dan lachend: ,,Maar het is eigenlijk wel een beetje schandalig dat een Duitser nu voorzitter is.” Dat zal tijdelijk zijn, zegt hij. Tijdens de voorjaarsvergadering hoopt het bestuur de ledenraad een lijstje met nieuwe bestuurders te kunnen presenteren.

,,De lucht is geklaard”, zegt ledenraadslid Janet van der Ark, die is afgevaardigd door de fokcombinatie Groningen-Drenthe. ,,De insteek was dat er een nieuwe hengstenkeuringscommissie zou komen. En nu dat is gebeurd, is het klaar en kunnen we verder. Jammer dat ze dat niet eerder hebben gedaan. Dan hadden we als ledenraad niet naar voren hoeven stappen. Maar ik ben nu blij met de afloop, het is goed zo.”

Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van penningmeester Peter Bazuijnen. Zijn functie zal worden overgenomen door Miel Janssen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Paardensport