Juventus-voorzitter Agnelli: coronaschade loopt in de miljarden

Juventus-voorzitter Agnelli: coronaschade loopt in de miljarden

Juventus-voorzitter Agnelli: coronaschade loopt in de miljarden ANP

Volgens Juventus-voorzitter Andrea Agnelli kost de coronapandemie het totale Europese voetbal tussen de 6,5 en 8,5 miljard euro. Agnelli zei dat tijdens een online-seminar in zijn hoedanigheid als voorzitter van de European Club Association (ECA) waarin de Europese topclubs zijn verzameld.

Agnelli kwam tot de cijfers op basis van een studie van de ECA afgelopen zomer. Die becijferde dat de coronacrisis de Europese clubs tot dan zo'n 4 miljard euro had gekost. "En dat was na slechts drie à vier maanden crisis", legde Agnelli uit. "We leden toen verliezen in onze commerciële inkomsten en uit ticketverkoop, maar dit seizoen wordt een volledig seizoen zonder publiek in de stadions. Als ik dan de meest optimistische informatie mag geloven die mij bereikt, kost deze pandemie onze industrie tussen de 6,5 en 8,5 miljard euro over twee jaar."

"Het Europese voetbal gaat door een zeer moeilijke periode", aldus Agnelli. "We moeten ons heel serieus afvragen hoe we de toekomst zien." Agnelli onthield zich van commentaar over het mogelijke ontstaan van een Super League, een competitie met alle Europese topteams, waarvan de Juventus-topman voorstander is. Hij verklaarde wel heil te zien in een hervorming van de groepsfase van de Champions League, geïnspireerd op het Zwitserse systeem, waarbij één grote groep van 32 of 36 clubs wordt gevormd en elke club tien wedstrijden afwerkt tegen tien verschillende tegenstanders.