Jutta Leerdam blijft heersen op de kilometer; ook Hein Otterspeer pakt goud bij World Cup

Jutta Leerdam is op weg naar goud op de kilometer. Foto: EPA

Drie uit drie. Jutta Leerdam consolideerde in Calgary haar ongeslagen status op de 1000 meter van de World Cup. Net als in Stavanger en Heerenveen was de schaatsster van Jumbo-Visma op het Canadese ijs de snelste. Daarmee trad ze in de voetsporen van Marianne TImmer die daar ooit ook in slaagde.

Met 1.12,82 bleef ze nog wel een stukje verwijderd van het baanrecord van Heather Bergsma, dat al vijf jaar op 1.12,28 staat. ,,Het was geen vlekkeloze rit, maar het was genoeg’’, reageerde Leerdam. ,,Ik ben heel blij dat ik mijn lijn kan doortrekken en kan blijven domineren.’’

Het regende zondagavond persoonlijk records. Antoinette Rijpma-de Jong bevestigde haar goede vorm door in het kielzog van Leerdam naar 1.13,64 te glijden. Dat was bijna een halve tel sneller dan haar oude toptijd. De Rottumse werd daarmee vijfde.

Isabel Grevelt zette haar progressie voort. Ondanks een aantal missers aan het begin klokte de schaatsster uit het Friese gewest 1.14,17, goed voor plaats zeven. Een plekje daarachter stond Michelle de Jong, die haar persoonlijke toptijd aanscherpte tot 1.14,29. Ook Harlingse Ellia Smeding, die voor Groot-Brittannië uitkomt, was nog nooit sneller dan de 1.15,12 die ze in Calgary noteerde.

Marrit Fledderus lukte het na de 500 meter van vrijdag (37,51) niet nogmaals om een persoonlijk record te noteren. Een onrustige rit bracht haar naar 1.15,00, de dertiende tijd.

Topdag Otterspeer

Bij de mannen kende Hein Otterspeer een topdag. Hij troefde in 1.07,28 iedereen af. ,,Ik startte om te winnen en dat is gelukt’’, zei Otterspeer. ,,De eerste twee wereldbekers waren niet al te best, maar ik ben het podium nooit uit het oog verloren.’’

Laurent Dubreuil werd op slechts 0,02 seconde achter de Nederlander tweede. Een dag eerder zegevierde de Canadees wel op de 500 meter (34,01). De Nederlandse sprinters speelden op de kortste afstand een bijrol.

Kai Verbij maakte zijn rentree in de wereldbeker. Hij kreeg een aanwijsplek, nadat hij bij het kwalificatietoernooi in oktober moest opgeven met een liesblessure. In 35,04 werd hij negende in de B-groep. Een dag later toonde Verbij iets van zijn oude vorm door in 1.07,63 als zevende te eindigen in de A-groep van de kilometer.

Schouten sterk in eindsprint

Op de massastart maakten Marijke Groenewoud en Irene Schouten er een harde race van. Om en om probeerden de Nederlanders weg te komen. Dat lukte niet, waardoor het uitdraaide op een eindsprint.

Die werd 500 meter voor het einde aangetrokken door Groenewoud. De Hallumse bracht zo haar ploeggenote in stelling. Schouten maakte het af en pakte de overwinning. Achter de Amerikaanse Mia Kilburg en de Canadese Ivanie Blondin gleed Groenewoud nog als vierde over de eindstreep.

Nieuws

menu