Jutta Leerdam blijft heersen op de kilometer met vierde zege op rij, Antoinette Rijpma-de Jong net naast podium

Jutta Leerdam is dit seizoen oppermachtig op de kilometer. Foto: EPA

Op Jutta Leerdam staat geen maat op de 1000 meter. Ook de vierde World Cup van het seizoen was zondagavond een prooi voor de sprintster uit de Jumbo-Visma-ploeg. Met 1.12,35 was ze sneller dan vorige week en ze sloeg weer een kloof richting de concurrentie.

Tot dit seizoen waren Leerdam en de World Cup geen gelukkige combinatie. ,,Daar rustte een vloek op’’, zei ze bij de NOS. Ze zei voor het seizoen al tegen coach Jac Orie dat hij in de wereldbeker niet te veel van haar moest verwachten. ,,Maar ik kan mijn kracht goed kwijt en het gaat heel makkelijk hard.’’

Haar ploeggenote Antoinette Rijpma-de Jong rook aan het podium, maar miste het op een haar na. Achter olympisch kampioen Miho Takagi (1.13,19) en de Amerikaanse Kimi Goetz (1.13,58) werd ze vierde. Het verschil met het brons was slechts 0,03 seconde. De 1.13,61 betekende wel een persoonlijk record.

Brons voor teamsprinters

Daar slaagde haar zusje Michelle de Jong net niet in. In 1.14,35 werd ze achtste. Isable Grevelt uit het Friese gewest werd tiende (1.14,47), Sint Niekster Marrit Fledderus eindigde als twaalfde (1.15,04) en de Britse Harlingse Ellia Smeding eindigde in 1.15,46 als veertiende.

De teamsprintsters leken zaterdag onder aanvoering van Michelle de Jong op weg naar het goud. Femke Kok en Grevelt, die debuteerde op het teamonderdeel, konden de snelle start niet continueren. Met 1.25,95 restte het brons. Amerika (1.25,67) en Canada (1.25,76) pakten goud en zilver.

Stolz de baas

Het Amerikaanse supertalent Jordan Stoltz sloeg toe op de kilometer. Met een fenomenale slotronde sloeg hij toe in 1.06,72. Thomas Krol boog het hoofd voor de pas 18-jarige Amerikaan en werd tweede (1.17,16). De Italiaan David Bosa pakte verrassend het brons in 1.17,24.

De 500 meter ontaardde in een prachtig gevecht, dat uiteindelijk werd gewonnen door de Koreaan Jun-Ho Kim. Hij was met 34,07 een honderdste sneller dan Stolz. Zijn 34,08 was wel een wereldrecord voor junioren. De Canadees Laurent Dubreuil werd derde in 34,10.

De Nederlandse sprintmannen spelen dit seizoen tot dusverre een bijrol op de kortste afstand. Dat was in Calgary niet anders. Dai Dai N’tab en Merijn Scheperkamp werden achtste en tiende in respectievelijk 34,41 en 34,43. Voor Scheperkamp was het een persoonlijk record en N’tab was tevreden. ,,Mijn eerste goede race sinds december vorig jaar’’, zei hij bij de NOS.

Nieuws

menu