Justin Mathieu is op weg van Cambuur naar Hongarije

Justin Mathieu

De kans is groot dat Cambuur de komende weken drie spelers uit de selectie ziet vertrekken. Aanvaller Justin Mathieu stapt vandaag op het vliegtuig.

Mathieu werd in anderhalf jaar tijd drie keer disciplinair geschorst en mag vertrekken. Het Hongaarse Debrecen lonkt voor hem. ,,Justin is tot en met donderdag in Hongarije. Het is afwachten hoe dat verloopt’’, zegt technisch manager Foeke Booy. De clubtopscorer kreeg eerder van Cambuur al toestemming zich medisch te laten keuren bij de landskampioen van 2012. Mathieu was zelf niet voor commentaar bereikbaar.

El Baad

Ook Omar El Baad staat op het punt de deuren van het Cambuur-stadion achter zich dicht te trekken. Hij gaat woensdag voor zijn kans bij de Litouwse club Palanga en loopt daar stage.

Schils

Mathias Schils kreeg deze week te horen dat hij mag vertrekken bij Cambuur. Vorig seizoen kwam de Vlaming nog tot 28 basisplaatsen - en vond hij zichzelf belangrijk voor het evenwicht van de ploeg - en ook nu deed hij de meeste wedstrijden vanaf het begin mee.

Maar, stelde trainer Hake, dat kwam ook mede door blessures in het elftal. ,,We hebben nu genoeg middenvelders, met Kevin Jansen erbij. Dan kan het perspectief anders worden en dat moet je naar elkaar uitspreken. Hij kan en moet beter en heeft niet altijd laten zien wat hij kan. Dan kom je tot dat soort keuzes.’’

Kind van de rekening

Cambuur heeft nu negen middenvelders in de selectie, al spelen Julian Calor en Rutger Etten nauwelijks. Schils had op zijn positie concurrentie van Daan Boerlage - die nu weer fit is - en de doorgebroken Nino van den Beemt. Tel daarbij op dat Kevin Jansen voor de basis is gehaald en Schils wordt het kind van de rekening. ,,Hij zou niet veel meer spelen en dan kun je beter maar duidelijk zijn’’, zei Booy.

,,Mathias was blij met duidelijkheid. je moet een speler ook niet in twijfel laten zitten. De balans op het middenveld is nu anders en dan is dit de beste oplossing voor alle partijen.’’ Volgens Booy had de zaakwaarnemer van Schils wel begrip voor de opstelling van de club. ,,In de zomer speelde het ook al, maar mede door blessures speelde Schils nog veel.’’ Er is nog geen (concrete) belangstelling voor de Belg.

Matias Jones

Cambuur wil in principe wel in zee met Matias Jones, de ex-speler van FC Groningen. De aanvaller zit zonder club en bood voor de winter aan om mee te trainen. Daar had Cambuur wel oren naar, aangezien het om aanvallende versterking verlegen zit. ,,We kennen zijn kwaliteiten nu en hij kan een toegevoegde waarde zijn, maar er zit ook een administratieve kant aan het verhaal’’, zegt Booy.

Jones heeft met zijn Nederlandse vrouw een kindje, maar is niet in het bezit van een Nederlands paspoort. De Uruguayaan zal als speler van buiten de Europese Unie veel geld moeten verdienen en daar is Cambuur niet toe in staat. ,,We hebben bij de club gelukkig mensen die hem daarbij ondersteunen en samen met hem de juiste wegen bewandelen. Tot dat geregeld is, zal hij blijven meetrainen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur