Judoka Tsjakadoea maakt in Qatar olympische aanwijsplek waar

Tornike Tsjakadoea deed goede zaken Doha. Hij legde beslag op de bronzen medaille.

De in Leeuwarden geboren judoka Tornike Tsjakadoea heeft goede zaken gedaan tijdens de sterk bezette Doha Masters in Qatar.

Tsjakadoea (24) won brons in de klasse tot 60 kilo. De zoon van Georgische ouders hoefde voor de beslissende partij om die medaille niet meer de mat op. Zijn Franse tegenstander Walide Khyar (Europees kampioen in 2016) meldde zich geblesseerd af.

De op Papendal trainende Tsjakadoea won in Doha van de Fransman Luka Mkheidze (waza-ari) en de Spanjaard Francisco Garrigos (ippon). Hij werd in zijn partij tegen de Rus Jago Aboeladze naar de herkansingen verwezen toen hij in de extra tijd een derde straf kreeg. Tsjakadoea klopte op weg naar het podium de Oezbeek Dijorbek Oerotsbojev, die drie straffen kreeg opgelegd.

Tsjakadoea deed goede zaken op weg naar de Olympische Spelen, later dit jaar in Tokio. Hij is al aangewezen door de judobond, maar moet dit jaar wel vormbehoud tonen. Het toernooi in Doha telde daarvoor zwaar mee. Tsjakadoea staat nu achtste op de wereldranglijst, waar een plaats bij de beste achttien vereist is.

Op de openingsdag werd Sanne Verhagen in de tweede ronde uitgeschakeld. De Brabantse moest met waza-ari haar meerdere erkennen in de Française Sarah Leonie Cysique, zevende van de wereld in de klasse tot 57 kilo. Verhagen won in de eerste ronde van de Bulgaarse Velina Iljeva. Ze heeft nog twee kansen (bij de Grand Slam Tel Aviv in februari en het EK in april) om zich te plaatsen voor de Spelen.

Naast Tsjakadoea hebben ook Juul Franssen (-63 kilo, Frank de Wit (-81), Noël van ’t End (-90) en Michael Korrel (-100) inmiddels olympische aanwijsplekken verworven. Kim Polling en Sanne van Dijke (-70), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78) en Henk Grol en Roy Meyer (+100) zijn nog aan het strijden om een ticket voor Tokio. Sanne Vermeer uit Stiens (-63) doet mee in Doha na te zijn teruggekeerd van een zware blessure.

Nieuws

menu