Een daverende donderdag

Ik lieg nooit, loog Rutte donderdagavond een paar keer. Schitterend eigenlijk dat de joviaalste jokkebrok van Nederland nog altijd in zijn eigen waarheid gelooft.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Doet hij al jaren. Vinden de kiezers van de VVD bovendien prachtig, die zien dat al een decennia lang door de vingers. En beloonden hem tweeënhalve week geleden met alweer een verkiezingsoverwinning.

Het was voor de paasliefhebbers lastig kiezen donderdagavond. Op het ene net The Passion met het Bijbelverhaal van toen, op het andere de Judas van nu. ‘Ik spreek hier de waarheid’, zei hij de ene keer. Daarna: ‘Ik sta hier niet te liegen’. En toen het mierzoete en ouderwetse zinnetje: ‘Ik heb daar geen herinnering aan’ werd verkondigd , ging je hem nog bijna geloven ook. Guttegut Mark, echt niet?

Deze Judas mocht trouwens vaker dan drie keer liegen. Geen VVD’er die er naar kraaide. ‘Heb ik u ooit belazerd’, vroeg hij ook nog retorisch.

Het was voor de paasliefhebbers lastig kiezen donderdagavond

Voor wie helemaal geen zin had in paasverhalen, bracht Aris donderdagavond uitkomst. Via de livestream was het duel tegen Den Haag te volgen. Maar ja, de Leeuwarder basketballers zitten sinds deze week ook in een geloofwaardigheidscrisis. Hun matchfixingschandaal paste helemaal in deze daverende donderdag. Hoewel officieel niets is bewezen, loonde liegen blijkbaar ooit in de Leeuwarder sporthal. Een paar buitenlandse basketballers schijnen er aardig rijk van te zijn geworden.

Afijn, terug het Binnenhof, waar we nog een lesje Nederlands kregen: een motie van afkeuren is blijkbaar wat anders dan een motie van wantrouwen. Mijn oren horen geen verschil, in beide gevallen is het wegwezen en thuis je zonden overdenken. Maar Rutte heeft nu eenmaal zijn eigen waarheid. Zijn firma List en Bedrog beloofde opnieuw beterschap.

Er moet dus een nieuwe verkenner komen, hebben ze afgesproken. Ik had er wel eentje geweten: gepassioneerd, iemand die van een eerlijk leven hield, die de politiek van een afstandje volgde maar betrokken was en over wie Mark Rutte afgelopen maandag nog zei: ‘Met haar positiviteit en immense doorzettingsvermogen een voorbeeld voor ons allen.’

Bibian Mentel is met haar 48 jaar veel te jong overleden. We missen haar nu al.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column