Johnny Jansen: clubman & boegbeeld

Midden in een ellendig jaar kreeg Johnny Jansen het mooist denkbare geschenk van zijn leven. Ondertussen verliep de voorbereiding met zijn club ongekend moeizaam, was de seizoenstart verrassend goed, maar zijn de perspectieven onzeker. Genoeg redenen om de trainer van SC Heerenveen acht stellingen voor te leggen.

Johnny Jansen.

Johnny Jansen. FOTO ROY LAZET

2021 wordt een mooier jaar dan 2020

,,Nou ja, dat hoop ik wel. Voor de hele wereld was 2020 een ellendig jaar. Ik hoop dat we straks weer genieten van de mooie dingen in het leven. Wanneer ik terugblik op ons jaar bij Heerenveen, dan denk ik het eerst aan Chris de Wagt. Zijn overlijden, nu al bijna een jaar geleden, had heel veel impact. Maar binnen onze technische staf en spelersgroep hebben we ook andere, heftige dingen op persoonlijk vlak meegemaakt. Daar kwam corona nog eens bovenop, met alle onzekerheden en zorgen die dat met zich meebracht.”

,,Ik denk dat we als club goed met die moeilijke periodes zijn omgegaan. We werken op een enorm prettige manier samen. Belangrijk om goed te kunnen functioneren is dat je je vrij voelt. Dat geldt zowel voor de technische staf als de spelersgroep. Hopelijk mogen er binnenkort weer supporters naar de wedstrijden, zodat we weer in volle stadions kunnen voetballen.”

Ik ben een ander mens na de geboorte van mijn dochter

,,Absoluut. Eigenlijk konden mijn vriendin en ik alles doen wat we wilden. Met een kind krijg je totaal andere verantwoordelijkheden. Ik vind het prachtig, ben een ongelooflijk trotse vader. Die kleine meid ontwikkelt zich zó snel. Tegelijk maakt een kind je ook kwetsbaar. We vragen onszelf heus weleens af: doen we het wel goed? Verwennen we haar niet te veel? Moeten we haar, als ze huilt, meteen uit bed halen – of nog even laten liggen? Loïs is ons eerste kindje, alles is nieuw.”

,,De eerste maanden zijn nu eenmaal druk, dat zal iedere ouder herkennen. Maar het geeft je ook veel energie. Ik had ‘s ochtends altijd moeite met opstaan. Nu sta ik elke dag om 7 uur naast mijn bed en maak ik, met een lach op mijn gezicht, een fles voor mijn dochter klaar.”

SC Heerenveen zit klem tussen de hang naar het verleden en de realiteit

,,Ben ik het mee eens. We kijken bij Heerenveen altijd naar vroeger. En ja, het was bijzonder wat we hier presteerden. Maar tussen onze gloriejaren en nu zit een groot financieel verschil. Dat heeft dus gevolgen voor het spelersmateriaal. Ik vind het belangrijk dat er een herkenbaar elftal op het veld staat. Hier moeten jongens met passie en strijdlust voetballen. Gasten die ongelooflijk hard willen werken om beter te worden. Ja, op termijn willen we terug naar de subtop. Maar als we nu in het linkerrijtje eindigen, dan hebben we het goed gedaan. Volgens mij is dat de realiteit.”

Het is leuk om een bekende Nederlander te zijn

,,Het trainerschap van Heerenveen wordt me door veel mensen gegund. Tenminste, dat gevoel heb ik. Het enige wat ik soms vervelend vind, is dat ik buiten mijn dorp Noordwolde vaak een soort verantwoording moet afleggen. Loop ik niet voor weg, ik vind het wel zo netjes dat mensen antwoord op hun vraag krijgen. Maar daardoor sta ik weleens in de supermarkt te vertellen waarom ik een speler heb gewisseld. Laat ik het zo zeggen: ik doe liever boodschappen na een overwinning, haha.”

,,Weet je wat ik mooi vind? We spreken in mijn vriendenkring weleens over Heerenveen, maar het is zeker niet de hoofdmoot. We hebben allemaal onze eigen interesses. Ik ben niets meer of minder dan een van hen. Heel prettig vind ik dat. We vierden onlangs kerst met twee goede vrienden. Het woord ‘voetbal’ is niet een keer gevallen. Heerlijk.”

Ik ben tevreden met mijn selectie

,,Volgens mij is het gat om structureel in de top-8 te voetballen niet zo groot. Maar dan heb je wel een selectie nodig van minimaal vijftien eredivisiewaardige voetballers, die goed in balans is. Wij hebben kwalitatief een paar goede spelers. Daarnaast hebben we veel jonge jongens die nu de kans krijgen. Maar zij moeten nog stappen maken en hebben tijd nodig om eredivisiewaardige voetballers te worden.”

,,Vooropgesteld: het beter maken van spelers hoort bij mijn werk. Alleen is die groep met jonge voetballers bij ons best wel groot. Dat is weleens lastig. Neem onze wedstrijd tegen Feyenoord (3-0 verlies, red.). We speelden met veel gasten van wie je nog niet kunt verwachten dat ze zich op zo’n niveau handhaven. Sommige jongens trekken nu de kar, terwijl ze daar nog niet aan toe zijn. Oké, wij zijn een club waar spelers zich moeten ontwikkelen, maar dan moeten we ook accepteren dat zoiets met vallen en opstaan gaat.”

Het trainersvak is mooier dan zelf voetballer zijn

,,Helaas heb ik een slechte knie, want anders had ik elke vrije zondag nog bij Olyphia gevoetbald. Zeker weten. Het veld oplopen, je warming-up doen en plezier maken met je maatjes. De kick van een overwinning. De kleedkamerhumor. De adrenaline die je voelt na een wedstrijd… Man, dat zijn zulke mooie dagen.”

,,De manier waarop ik het als trainer beleef is toch nét iets anders. Na een nederlaag bespreek ik met mijn staf meteen waar het misging. Van een overwinning geniet ik op een heel andere manier dan als voetballer, want nu wachten na een wedstrijd allerlei verplichtingen.”

,,Bovendien schakel ik altijd heel snel naar de volgende week. Waar leggen we de accenten? Welke spelers hebben individuele begeleiding nodig? Wat zijn de aandachtspunten op persoonlijk gebied? Welke ontwikkelingen zijn er, binnen en rondom de club? Ik wil maar zeggen: het gaat altijd door. Het is een geweldig vak hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar zelf voetballen blijft het mooiste.”

Ik ben te veel een clubman

,,Soms wel, ja. Tijdens de voorbereiding hoorde ik vaak wat niet kon, terwijl sommige dingen gerealiseerd móesten worden. Daar heb ik van geleerd. Natuurlijk ken ik de financiële beperkingen van Heerenveen. Ik ben begaan met de club, voel me verantwoordelijk en denk graag mee. Maar uiteindelijk moet ik met het eerste elftal zo goed mogelijk presteren. En dus is het soms juist goed om intern hard stelling te nemen.”

,,Kijk, het is prachtig dat je trainer bent van ‘jouw’ club, waar je iedereen kent. Maar ik kan me ook voorstellen dat sommige dingen net iets makkelijker zijn als je van buitenaf komt. Dat geldt ook voor alles wat zich buiten het veld afspeelt. We hadden onlangs een bezuinigingsronde. Dan kun je zakelijk zijn en zeggen: de club moest deze beslissing nemen. Maar de mensen die hun baan verloren ken ik allemaal, sommigen al jarenlang. Dat raakt me, dat doet pijn, daar ben ik mee bezig.”

Ik ben over tien jaar nog trainer van SC Heerenveen

,,Dat zou betekenen dat we het met elkaar goed hebben gedaan. Dan hebben we, vanuit de lastige situatie waarin we nu zitten, iets heel moois opgebouwd. Eigenlijk is ons eigen verleden nu de stip aan de horizon. Ik geloof erin dat die tijden weer kunnen herleven. Het begint allemaal met een duidelijk verhaal. We moeten uitleggen hoe we ervoor staan, waar we naartoe willen en vooral: hoe we dat gaan doen. Zoiets lukt niet in een jaar. Dat is een project voor de lange termijn. Ik zou het fantastisch vinden als ik daar onderdeel van mag uitmaken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen