Johnny Jansen ziet: puzzel SC Heerenveen valt opeens in elkaar

Trots, ongelooflijk blij én kritisch. Het was kort gezegd het verhaal van Johnny Jansen, na de 1-3 overwinning op Fortuna Sittard.

Jan Paul van Hecke van SC Heerenveen in actie tegen Zien Flemming van Fortuna Sittard.

Jan Paul van Hecke van SC Heerenveen in actie tegen Zien Flemming van Fortuna Sittard. FOTO ANP

Het was zaterdagavond laat in stadion van Fortuna Sittard niet moeilijk om de winnende trainer te herkennen. Terwijl Kevin Hofland met een gezicht als een oorwurm langs de camera’s liep, stond een paar meter verderop de trainer van SC Heerenveen. Een glimlach van oor tot oor, die het midden hield tussen blijdschap en opluchting.

,,Ik heb bij vlagen genoten van mijn ploeg”, zei Jansen. ,,We hebben een aantal jongens die gewoon écht goed kunnen voetballen. Dat hebben ze tegen Fortuna laten zien. En als er dan ruimtes ontstaan, zoals tegen Fortuna in de eerste helft het geval was, dan zie je dat we heel veel creativiteit en vaardigheid in onze ploeg hebben.”

Jansen noemde de drie recente aanwinsten – Oliver Batista Meier, Jan Paul van Hecke en Pawel Bochniewicz – de sleutel voor de uitstekende seizoensstart van zijn ploeg. Heerenveen pakte, nadat alle oefenduels de afgelopen weken werden verloren, door competitiezeges op Willem II (2-0) en nu dus Fortuna vooralsnog de volle mep.

Kwaliteit

,,De puzzel valt in elkaar”, constateerde Jansen. ,,We hebben geen succes in de voorbereiding gehad. Maar ik blijf vinden dat we ook toen stap voor stap beter werden. Het ontbrak ons alleen aan kwaliteit. Met de komst van een paar nieuwe spelers is die gelukkig gekomen.”

Kritisch was Jansen op de tweede helft, waarin zijn ploeg vrijwel niet meer onder de druk van Fortuna uitkwam. ,,We waren te passief”, zag Jansen. ,,Stonden veel te dicht op ons eigen strafschopgebied. En daardoor kom je, als je de bal eenmaal zelf hebt, ook niet aan aanvallen toe. Het mooie vind ik: de spelers erkenden dat zelf ook. Natuurlijk waren ze blij met de overwinning en bouwden ze een feestje in de kleedkamer. Maar tegelijk zeiden ze meteen: die tweede helft, dat moet echt anders.”

Goed debuut Van Hecke

Jan Paul van Hecke maakte tegen Fortuna Sittard zijn debuut Heerenveen. De 20-jarige verdediger verving Ibrahim Dresevic in de basis, die kampte met enkelklachten. Van Hecke vormde een complementair duo met Pawel Bochniewicz. ,,We hebben gewonnen en ik denk dat we goed verdedigd hebben”, zei Van Hecke. ,,Ik kijk dan ook terug op een mooi debuut. Fortuna zette in de slotfase alles op alles, toen werden ze ook gevaarlijk, maar uiteindelijk pakken wij de drie punten. Dat is het belangrijkste.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen