Johnny Jansen heeft opeens volop keuze op het middenveld bij SC Heerenveen

Het middenveld van SC Heerenveen onderging na de winterstop een metamorfose. Heeft Johnny Jansen zijn ideale drietal gevonden?

Tibor Halilovic, Lasse Schöne en Rami Kaib vieren het doelpunt van Schöne tegen AZ.

Tibor Halilovic, Lasse Schöne en Rami Kaib vieren het doelpunt van Schöne tegen AZ. Foto: ANP

Hij zat, nadat zijn transfer van HNK Rijeka naar SC Heerenveen begin januari rondkwam, verplicht tien dagen in quarantaine. Tibor Halilovic verbleef dus noodgedwongen anderhalve week in een hotel in Oranjewoud, trainde slechts één keer met de selectie, maakte zijn debuut in de basis – en verdween vervolgens niet meer uit de ploeg.

Ja, erkent Halilovic, hij verbaast zichzelf met zijn pijlsnelle aanpassing in het Abe Lenstra-stadion. ,,We hebben een druk schema achter de rug, maar ik heb alles gespeeld”, aldus Halilovic. ,,Nu moeten we nog beter op elkaar ingespeeld raken. Daar hebben we vooral meer wedstrijden voor nodig.”

Halilovic is niet de enige nieuwkomer die zich onlangs in de basis heeft gevoetbald. Rami Kaib heeft Lucas Woudenberg vervangen als linksback, maar opvallender is dat het middenveld een metamorfose heeft ondergaan. Halilovic werd zondag tegen FC Groningen geflankeerd door Lasse Schöne en Siem de Jong, die eveneens als directe versterkingen werden vastgelegd.

Zie hier het verschil met de meeste wedstrijden voor de winterstop, toen Rodney Kongolo, Joey Veerman en Oliver Batista Meier de middelste linie vormden. Van hen is Veerman nog de enige basisspeler. De Volendammer staat nu vooral als linksbuiten geposteerd, waarbij hij de vrijheid geniet om op het middenveld het spel te verdelen.

Mix van gogme en ervaring

Met Halilovic, Schöne en De Jong lijkt het erop dat Jansen zijn ideale middenveld heeft gevonden: een mix van gogme en ervaring. ,,Deze combinatie bevalt mij wel”, zegt de trainer van Heerenveen. ,,Lasse en Siem laten het team beter voetballen. Tibor is nog een beetje zoekende. Dat is ook logisch, omdat hij bij zijn vorige club een andere rol had. Maar dat komt wel goed. Tibor is nu al een belangrijke speler voor ons.”

Jansen plaatst een kanttekening. Een ideale combinatie op het middenveld bestaat niet, al is het maar omdat je met een tegenstander te maken hebt. ,,Stel: we voetballen tegen Vitesse”, zegt Jansen. ,,Zij hebben met Oussama Tannane een goede aanvallende middenvelder. Dan zouden we ervoor kunnen kiezen om Rodney Kongolo op zo’n speler te zetten. Die rol ligt hem wel.”

De trainer vindt niet dat hij moet kiezen tussen Schöne óf Kongolo. ,,Het zijn twee verschillende types. Lasse kan eigenlijk op alle posities op het middenveld uit de voeten. Rodney is goed in de mandekking, heeft veel fysieke kracht en is een box-to-box-speler.” Met andere woorden: Kongolo komt in zijn kracht als de ruimtes op het veld groot zijn.

Kwaliteitsimpulsen

Gevolg van de kwaliteitsimpulsen in de selectie is wel dat sommige spelers zichzelf opeens op de bank terugvinden. Kongolo begreep weinig van zijn reservebeurt tegen Groningen, terwijl Batista Meier voor speeltijd naar Heerenveen kwam. De jonge Duitser was maandenlang verzekerd van een basisplaats, maar speelde de voorbije zeven wedstrijden slechts vier minuten. En wat te denken van Rami Hajal, die nadrukkelijk op de deur klopte? Hij heeft nu weer een stap teruggezet in de hiërarchie.

,,Het belangrijkste is dat je die jongens aandacht blijft geven”, zegt Jansen. ,,Je moet ze uitleggen waarom je keuzes maakt en vertellen welke stappen ze moeten zetten om terug in de basis te komen. Concurrentie hoort er nu eenmaal bij. We hebben nu een bredere selectie, waardoor het niveau op de trainingen toeneemt en er voor mij meer valt te kiezen. Dat is alleen maar mooi.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen