Johnny Jansen heeft momenteel een tegenstrijdig gevoel bij voetballen

Hij denkt voetbal. Eet voetbal. En drinkt voetbal. Maar nu, tijdens de coronacrisis, zorgen de trainingen en wedstrijden bij SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen voor een ambivalent gevoel.

Johnny Jansen, druk coachend tijdens het thuisduel met VVV.

Johnny Jansen, druk coachend tijdens het thuisduel met VVV. FOTO ANP

Johnny Jansen heeft even moeite om de juiste woorden te vinden, midden in zijn voorbeschouwing op het uitduel met Ajax. Ja, zegt de trainer van SC Heerenveen, vanzelfsprekend is hij blij dat het betaalde voetbal voorlopig ‘gewoon’ doorgaat, in tegenstelling tot vrijwel alle andere sporten en veel maatschappelijke activiteiten.

Maar ergens knaagt het. ,,Omdat ik diep in mijn hart denk: wij moeten geen uitzondering zijn. Wij zijn immers ook gewoon onderdeel van de maatschappij”, zegt Jansen. ,,Wij dragen als voetballers dat virus net zo makkelijk over als alle andere mensen.”

Dubbel gevoel

,,Dat zorgt voor een dubbel gevoel”, vervolgt Jansen. ,,Want ik ben ook juist heel blij dat wij nog kunnen voetballen. Ik vind het ook goed dat het doorgaat. Voetbal is volksvermaak, of in ieder geval een sport waar heel veel mensen plezier uit halen en met elkaar over praten.”

Voorlopig is de selectie van Heerenveen, als een van de weinige in de eredivisie overigens, nog gevrijwaard gebleven van corona. Naast Heerenveen zijn er alleen bij de selecties van FC Twente en VVV-Venlo nog geen positieve tests ontvangen. ,,We zijn zojuist weer getest. De uitslagen komen vandaag (zaterdag, red.) binnen”, zegt Jansen. ,,Ik hoop dat we het virus heel lang buiten de deur kunnen houden. Maar heel eerlijk: ik denk dat het uniek zou zijn als ons dat lukt.”

De trainer moet morgenmiddag in Amsterdam in ieder geval Arjen van der Heide missen. De vleugelaanvaller heeft enkelklachten. ,,Daar loopt hij al een tijdje mee”, aldus Jansen, die nog niet kon zeggen hoe lang Van der Heide uit de roulatie is.

Counteren

Door de afwezigheid van Van der Heide lonkt een basisdebuut voor Benjamin Nygren. De Zweedse aanwinst werd vlak voor het sluiten van de transferwindow overgenomen van Genk. Nygren was vorige week nog niet wedstrijdfit voor de oefenwedstrijd tegen Heracles, maar kan morgen starten tegen Ajax. Nygren laat tijdens de trainingen een goede indruk achter op de technische staf.

,,Je weet dat je tegen Ajax onder druk komt”, kijkt Jansen vooruit op het duel met de Amsterdammers. ,,Die ploeg loopt over van kwaliteit. Maar wij krijgen daar ruimte om te counteren. Daar ligt een kracht van ons. Daarom is het belangrijk dat we tegen Ajax niet té ver achteruit gaan lopen. Dan kom je namelijk zelf niet aan aanvallen toe.”

Voor Jansen was het persoonlijk een hectische, maar bovenal geweldige week. Hij werd voor de eerste keer vader. ,,Ik leef nu even op een roze wolk”, zegt Jansen. ,,Ik heb de afgelopen jaren heel vaak gehoord hoe geweldig het is, om zelf zo’n kleintje te hebben. Ik kan dat nu volmondig beamen. Het is een onbeschrijfelijk mooi gevoel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen