Johnny Jansen blij met reuring in de tent

Uiterst moeizaam was de voorbereiding, maar vlak voor de start van de competitie, kwamen er eindelijk versterkingen. Tot opluchting van Johnny Jansen.

Johnny Jansen: ,,Nieuwe spelers zorgen voor nieuwe energie.”

Johnny Jansen: ,,Nieuwe spelers zorgen voor nieuwe energie.” Foto ANP

Eindelijk. Een paar nieuwe spelers.

Johnny Jansen: ,,Daar ben ik super blij mee. Deze jongens zorgen voor een kwaliteitsinjectie. Je merkte het tijdens ons positiespel op de trainingen: dat was meteen van een hoger niveau. De kwaliteit neemt toe, de concurrentie onderling ook. Maar naast goede voetballers, hebben we met Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke ook twee persoonlijkheden erbij gekregen. Oliver Batista Meier is met 19 jaar nog heel jong, maar aan alles zie je dat deze jongen echt heel goed kan voetballen.”

Kun je tegen Willem II meteen een beroep op ze doen?

,,Bochniewicz kan zeker spelen. De inzetbaarheid van Van Hecke hangt af van het papierwerk (kwam gisteren nog niet rond, red.) en van Batista Meier kan ik niet goed inschatten hoe fit hij is. Hij heeft natuurlijk wel met Bayern München getraind, tot en met de finale van de Champions League, op een niveau dat enorm hoog ligt. Maar je moet je afvragen wat de intensiteit van die trainingen was. De basis van Bayern trainde vooral om fit te blijven. Fit zijn is iets anders dan wedstrijdfit zijn. Ik weet nu nog niet of Oliver fysiek in staat is om tegen Willem II te voetballen en zo ja: hoelang hij kan spelen.”

 

Merk je aan de dynamiek in de selectie ook dat er iets is veranderd sinds de komst van dit drietal?

,,Absoluut. Nieuwe spelers zorgen voor nieuwe energie. Dat voel je meteen. Zo ging het onlangs ook toen Henk Veerman bij ons kwam. Erwin Mulder: hetzelfde verhaal. Nu komen er in een klap drie jongens bij. Dat zorgt voor reuring in de tent. Daar waren we ook aan toe.”

Wat het is nut van een voorbereiding als belangrijke spelers een dag voor de competitiestart komen?

,,Eigenlijk stelt een voorbereiding helemaal niets voor. Weet je wat uiteindelijk telt? De eerste competitiewedstrijd. Kijk, natuurlijk leg je de eerste trainingsweken wel een basis. Als ik terugkijk op de afgelopen periode, zie ik dat jongens zich hebben ontwikkeld, dat ze weten hoe we willen voetballen en dat talenten hebben mogen ruiken aan het grote werk. Alleen: dat zijn gewoon geen basisspelers. Die jonge gasten mochten meedoen, maar niet het niveau van de trainingen bepalen. Zo simpel is het gewoon.”

,,Wat ik inmiddels wel heb geleerd: transfers rond je niet binnen een dag af. Dat duurt soms een tijd, niet normaal. Dat voelt niet prettig, want je wilt het liefst zo snel mogelijk met een complete groep aan de slag. Maar dat kan nu eenmaal niet. Nu hebben we gelukkig wél directe versterkingen erbij en gaat het niveau op de trainingen ook automatisch omhoog.”

Jullie voorbereiding verliep met zes nederlagen moeizaam. Wat doet dat met de spelers?

,,Daar houden we geen goed gevoel aan over. Een groep die alleen maar verliest krijgt daar last van. We zijn in de voorbereiding echt wel beter geworden, maar dat heeft nog niet geleid tot resultaten. Bovendien ontbrak het ons simpelweg aan kwaliteit. Nog steeds moeten er spelers bij, maar wat nu heel belangrijk is: de jongens die nu instappen, moeten zich snel aanpassen. Weet je wat het is? We weten allemaal hoe onze voorbereiding is verlopen. Maar wij moeten handelen naar de situatie zoals die nu is.”

Met Willem II-thuis treffen jullie de ploeg die vorig seizoen vijfde werd. Dat wordt verdedigen en loeren op de counter?

,,Dan zeg je niets geks, nee. Heeft het in de fase waarin wij zitten zin om volle bak vooruit te spelen? Ik denk het niet. Wij moeten het achterin compact houden, counteren en van daaruit stap voor stap beter gaan voetballen. Deze groep is nog niet op elkaar ingespeeld. Het is niet anders. En dus gaat het tegen Willem II vooral om mentaliteit. We moeten klootzakken op het veld hebben staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen