Johnny Jansen baalt van naïef SC Heerenveen

Johnny Jansen tijdens de wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen. FOTO ANP/MAURICE VAN STEEN

Veel meer dan over de gekozen tactiek – SC Heerenveen speelde met vijf verdedigers tegen Ajax – ging het na afloop van de 5-1 nederlaag over de ogenschijnlijk gewillige manier waarop de ploeg van Johnny Jansen zich naar de slachtbank liet leiden.

,,Kijk alleen naar onze eerste tegengoal”, zei Jansen over de 1-0 van Dusan Tadic, waarbij vooral Sherel Floranus veel te laconiek verdedigde. ,,Dat heeft helemaal niks met tactiek te maken. In zo’n situatie moet je druk op de bal houden. Moeten spelers elkaar helpen. En eigenlijk was het bij de derde- en vijfde tegentreffer hetzelfde verhaal. Die doelpunten geef je gewoon weg.” 

Jansen had Ibrahim Dresevic als extra centrale verdediger geposteerd, tussen Jan Paul van Hecke en Pawel Bochniewicz. Zijn plannen werden echter al na vier minuten doorkruist door de openingstreffer van Ajax. ,,We waren gewoon te naïef. Zeker in de eerste helft”, zei Jansen. ,,We zetten op beslissende momenten geen druk op de bal. Daar ben ik enorm teleurgesteld over.”

Lees ook | SC Heerenveen heeft niets te vertellen tegen Ajax: 5-1

VAR-momenten

,,Na de 3-1 van Henk Veerman had ik wel het gevoel: nu gaan we terugkomen in de wedstrijd”, vervolgde Jansen. ,,Maar goed, toen kwam er weer een VAR-moment dat leidde tot een penalty.”

Twee van de vijf tegengoals die Heerenveen incasseerde kwamen, na inmenging van de VAR, uit strafschoppen. ,,Volgens mij was de handsbal van Sherel Floranus op het randje van het strafschopgebied”, aldus Jansen. ,,Of-ie erin was of eruit – ik heb dat niet goed kunnen zien.” 

De tweede strafschop, Rodney Kongolo trok Ajax-spits Lassina Traoré aan zijn shirt, was volgens Jansen terecht. ,,Rodney raakt hem aan. Je weet dat alles op de beelden wordt teruggekeken. Dan moet je gewoon je handen thuishouden.”

Nieuws

menu