Joaquin Fernandez: Bloednerveus, maar trots op eerste Europese avontuur

Joaquin Fernandez (21) draaide er bij zijn presentatie niet omheen. Hij was bloednerveus. Geslapen had hij amper. Niet zo gek ook. ,,Dit is de belangrijkste dag van mijn leven”, zei de nieuwe verdediger van SC Heerenveen.

Joaquin Fernandez voor de muur in het Abe Lenstra-stadion waarop voetballers met een succesvol verleden bij SC Heerenveen staan afgebeeld.  FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Joaquin Fernandez voor de muur in het Abe Lenstra-stadion waarop voetballers met een succesvol verleden bij SC Heerenveen staan afgebeeld. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Alle jongens in Uruguay hebben een droom, vertelt Joaquin Fernandez. In het Zuid-Amerikaanse land waar voetbal de allerbelangrijkste sport is, het land ook dat zowel in 1930 als 1950 de allerbeste voetbalnatie van de wereld was en op het WK van 2010 in de halve finale werd uitgeschakeld door het Nederlands elftal, willen jonge spelers op een dag in Europa spelen.

Voor Fernandez komt die droom nu uit. Hij heeft voor drie seizoenen getekend in het Abe Lenstra-stadion. ,,Een aantal weken geleden hoorde ik voor het eerst van de belangstelling die Heerenveen voor me had”, zegt hij. ,,Toen heb ik als eerste heel lang met mijn familie gebeld. Iedereen vindt het fantastisch en is blij. Mijn vader is een ongelooflijk grote voetballiefhebber. Hij is er heel trots op dat zijn zoon nu in Europa gaat spelen.”

Het tweede dat Fernandez deed toen Heerenveen zich meldde, was opzoeken wat de club zoal kenmerkt. Hij wilde alles weten over de historie, over de grote namen die ooit het pompeblêdenshirt droegen, over de plaats Heerenveen. Wat hij las, beviel hem. ,,De beslissing dat ik hierheen wilde, was snel genomen. De afgelopen week kwam alles in een stroomversnelling. En nu zit ik hier.”

Centraal en op linksback

Heerenveen wilde een centrale verdediger die ook als linksback uit de voeten kan, legt technisch manager Gerry Hamstra uit. ,,We zochten die combinatie. Zoveel van dat soort spelers zijn er niet. We zijn onze lijsten met spelersnamen nagegaan en hebben natuurlijk ons netwerk.” Bovendien, aldus Hamstra, is er dankzij digitale scoutingsystemen, die steeds beter worden, heel veel mogelijk.

,,Door corona werden we gedwongen om nog meer dan we sowieso al doen, met data en beelden te werken. Reizen ging niet. Uiteindelijk kwamen we door een combinatie van allerlei factoren bij Joaquin uit, een interessante speler. Een open jongen ook, iemand die heel praktisch denkt. Door het feit dat hij over bepaalde dingen over Heerenveen al wist tijdens de gesprekken die we met hem hadden, kun je concluderen dat hij ambitieus is. Hij was voorbereid. Ik hoop en denk dat hij zich snel kan aanpassen aan de cultuur en het leven hier.”

Fernandez, die ooit de stap wil maken naar Spanje, Italië of Engeland, noemt zichzelf een ,,technische en offensieve” verdediger. Hij zoekt waar mogelijk altijd de voetballende oplossing. Blind de bal naar voren roeien, doet hij naar eigen zeggen alleen als het echt niet anders kan. ,,Hij is een speler die durft te voetballen”, zei Hamstra. ,,Hij is snel, agressief en durft door te dekken.”

Omdat Fernandez ook een Italiaans paspoort heeft (de grootvader van zijn moeder was Italiaan), hoeft Heerenveen hem niet het forse salaris te betalen dat spelers van buiten de EU normaal gesproken moeten ontvangen.

Basketbal

Opmerkelijk is dat hij tot zijn vijftiende ook een heel aardig kon basketballen. Sterker, zijn voorkeur ging eigenlijk uit naar die sport. Dat veranderde toen Fernandez vier jaar geleden speler werd van Atletico River Plate in Montevideo, de club waar hij het afgelopen jaar tot de eerste selectie behoorde.

,,Ik kreeg in de gaten dat ik als voetballer van River Plate in aanmerking kon komen voor het nationale team. Daarom was het belangrijk om me alleen te focussen op voetbal. Basketballen doe ik alleen nog met vrienden.” Hij speelde twee jaar geleden voor Uruguay onder 20 een toernooi in Engeland en stak toen ook de Noordzee over voor een bezoek aan Amsterdam. Fernandez is na Gonzalo Garcia Garcia (2006-2008) de tweede Uruguyaan die voor Heerenveen gaat spelen. ,,Alles hier is anders dan thuis, maar ik zal er alles aan doen om goed te presteren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen