Jansen ziet eindelijk weer karakter bij SC Heerenveen: 'Dat betekent dat het in dit elftal zit'

Wanneer je maar niet wint, is het belangrijk om niet te verliezen. SC Heerenveen omarmde daarom gisteren een punt in het uitduel met VVV-Venlo.

Tibor Halilovic torent hoog uit boven VVV-spits Georgios Giakoumakis, de topscorer van de eredivisie.

Tibor Halilovic torent hoog uit boven VVV-spits Georgios Giakoumakis, de topscorer van de eredivisie. Foto: Marcel Van Hoorn

Onbedaarlijk kletterde de regen op het dak van stadion De Koel, maar dat was niet de enige reden waarom Johnny Jansen moeite had om zich verstaanbaar te maken, amper een kwartier na de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Het aansturen van individuele spelers en het neerzetten van zijn elftal, het had een hoorbaar effect op Jansen zijn stembanden. ,,Ik had voor de wedstrijd gezegd dat ik energie langs de lijn wilde leveren”, aldus de trainer van Heerenveen, die de vorige twee duels door corona ontbrak op de bank. ,,En dat heb ik ook geëist van mijn spelers op het veld.”

Wat dat betreft was Jansen tevreden over zijn ploeg. Heerenveen was inderdaad zichtbaar feller, agressiever en doortastender dan in de thuisduels met RKC Waalwijk en vooral Fortuna Sittard. Maar goed, het zou van wel heel veel optimisme getuigen om alleen daarop te wijzen.

Verdiende gelijkmaker

Want oh, wat ontsnapte Heerenveen, dankzij een fraai doelpunt van Benjamin Nygren in de voorlaatste minuut. Een meer dan verdiende gelijkmaker overigens, Heerenveen was zonder twijfel de betere ploeg in Venlo, maar bovenal was de treffer van Nygren van onschatbare waarde voor het sentiment rondom de hele club.

Een nederlaag tegen het kwaliteitsarme VVV was, na de toch al dramatische start van het kalenderjaar, een nieuwe opdoffer voor Heerenveen geweest.

Ook tegen VVV deed het voorspelbare voetbal in grote delen van de wedstrijd pijn aan de ogen, een fase na rust uitgezonderd. Vanzelfsprekend lag het stroperige spel voor een groot deel aan Heerenveen zelf. Maar een verklaring zat ook besloten in het type voetbal dat de ploegen speelden, beide opererend vanuit gesloten defensieve stellingen. En wanneer spelmaker Joey Veerman zoals gisteren zijn dag niet heeft, blijft er simpelweg weinig creativiteit over.

Vertrouwen is onvoorstelbaar broos

Daar komt nog bij dat het vertrouwen bij de formatie van Jansen onvoorstelbaar broos is. Ergens is het ook niet meer dan logisch, na al die tegenvallende resultaten van de afgelopen weken.

,,Toch heb ik, na een enigszins vlakke eerste helft, wel een beter Heerenveen gezien”, zei Jansen.

Hij vond dan ook dat Heerenveen een overwinning in Venlo liet liggen, onder meer doelend op de twee enorme mogelijkheden die Henk Veerman om zeep hielp. ,,We zitten in een moeilijke fase. Maar we hebben wél onze rug gerecht, nadat we in de slotfase op achterstand kwamen”, sprak de trainer van Heerenveen.

Het door Jansen benoemde mentale lichtpunt vond gehoor bij de spelersgroep. ,,Ik heb in ieder geval felheid bij ons gezien. Dat ontbrak de laatste wedstrijden”, zei Siem de Jong, die als meest aanvallende middenvelder in de basis startte. Benjamin Nygren vulde aan: ,,Het is frustrerend dat we niet hebben gewonnen, maar we hebben wel gevochten voor elkaar.”

De vleugelaanvaller kon zelf ook wel een opsteker gebruiken. Heerenveen presenteerde Nygren deze zomer als een groot talent, de speler startte ook goed aan het seizoen maar vervolgens zakte zijn niveau welhaast met de wedstrijd. Logisch gevolg was dat Nygren na het echec tegen Fortuna Sittard zijn basisplaats kwijtraakte aan Arjen van der Heide, die weer van een enkelblessure is hersteld.

‘We spelen momenteel niet ons beste voetbal’

Maar van een persoonlijk teleurstellende periode? Nygren wilde er gisteren niets van weten. ,,Ik heb dit seizoen bijna elke wedstrijd gespeeld”, repliceerde de Zweed. ,,Dan kun je ook een keer op de bank belanden. Hopelijk zorgt dit doelpunt voor vertrouwen. Zowel voor mezelf als voor het team. Want we spelen momenteel niet ons beste voetbal.”

Siem de Jong wees vooral op een gebrek aan vertrouwen. ,,Bij een ploeg die dat wel heeft, wil elke speler de bal hebben. Misschien missen we dat nu een beetje”, aldus De Jong. ,,Tot het strafschopgebied van VVV voetbalden we best oké. Maar het zelf creëren van grote kansen, het geven van voorzetten voor het doel – dat is iets wat we beter moeten doen.”

Heerenveen stapte dus opnieuw zonder overwinning van het veld, voor maar liefst de tiende competitiewedstrijd op rij. Maar in tegenstelling tot de voorbije wedstrijden lag de nadruk gisteren niet op de gebrekkige mentaliteit en het gebrek aan teamgeest, maar op de verbeterpunten van het spel. ,,Het belangrijkste is dat we karakter hebben getoond”, besloot Jansen. ,,Dat betekent dat het in dit elftal zit. Nu moeten we dat elke week laten zien.”

In KOKO Radio, de podcast over SC Heerenveen en Cambuur van de Leeuwarder Courant, werd maandag nagepraat over de wedstrijd van Heerenveen tegen VVV:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen