Jan Paul van Hecke bewijst dat hij uit het goede hout is gesneden

Jan Paul van Hecke is dicht bij de 1-0 tegen Vitesse. FOTO ANP

Treuren om het verlies van zijn basisplaats, of knokken om zich weer terug in het elftal te vechten? Jan Paul van Hecke koos voor het tweede.

De 20-jarige Zeeuw bewees daarmee dat hij uit het goede hout is gesneden. Van Hecke kreeg tegen Vitesse de beloning voor zijn arbeid op het trainingsveld. Hij keerde terug in het basiselftal, al was dat op een voor hem onbekende positie.

Van Hecke werd vorige week pas voor de eerste keer als rechtsback opgesteld, in het verloren oefenduel met Cambuur (5-3). ,,Ik moet dus nog even wennen”, zei Van Hecke. ,,Je staat opeens aan de zijkant van het veld. Dat zorgt ervoor dat je je anders moet oriënteren. Bovendien moet je als rechtsback veel meer lopen. Maar uiteindelijk ben ik weinig in de problemen gekomen.”

Het verliezen van zijn basisplaats, aan het begin van dit kalenderjaar, was een klap voor Van Hecke. ,,De eerste dagen was het beter dat niemand me aansprak. Ik was, bij wijze van spreken, in staat een klap uit te delen”, zei de verdediger lachend. ,,Ik weet dat ik beter moet reageren op teleurstellingen. Soms ben ik te emotioneel. Maar aan de andere kant: daar ligt ook mijn kracht.”

Winnaar

Wat Van Hecke wil zeggen: hij is een winnaar. Elke wedstrijd eist hij het maximale van zichzelf en zijn ploeggenoten, elk trainingspartijtje moet per se worden gewonnen. Van Hecke is daarmee niet de makkelijkste voor zichzelf, maar tegelijk hielp die karaktereigenschap hem de voorbije weken om zich weer in de ploeg te knokken.

Van Hecke: ,,Ik was het niet eens met de beslissing van de trainer. Dat heb ik hem ook verteld. Maar dan kun je twee dingen doen: je gaat treuren en je stopt met werken, óf je zet de knop om. Dat laatste heb ik gedaan. Ik ben volle bak gaan trainen. Daarmee wilde ik het signaal afgeven dat ik er meteen zou staan, als de trainer me nodig had.”

Dat moment kwam tegen Vitesse. Ja, zei Van Hecke die met een kopbal op de lat overigens nog dicht bij de 1-0 was, nog steeds ziet hij zichzelf als centrale verdediger. ,,Toch heb ik het als rechtsback redelijk gedaan, denk ik. Deze positie is nieuw voor me, maar ik ben nu vooral blij dat ik weer in de ploeg sta.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen