Jaarcijfers SC Heerenveen: nettowinst van 1,1 miljoen, maar operationele tekort blijft fors, hoe zit het?

SC Heerenveen presenteerde dinsdag een nettowinst van 1,1 miljoen euro, maar het forse operationele tekort bleef nagenoeg onveranderd. Algemeen directeur Cees Roozemond en de managers Martin Koopman (commercie), Danny Steenstra (financiën) en Gerry Hamstra (voetbal) geven tekst en uitleg.

Jaarcijfers SC Heerenveen.

Jaarcijfers SC Heerenveen.

Het persmoment in het Abe Lenstra-stadion nadert zijn einde, als Cees Roozemond nog iets kwijt wil. ,,We hebben het lang gehad over ons operationele tekort en dat begrijp ik ook wel”, zegt de algemeen directeur van SC Heerenveen. ,,Maar ik wil ook heel graag benadrukken dat we een winst hebben geboekt van 1,1 miljoen euro. Dat we een eigen vermogen hebben van 26,3 miljoen en dat onze liquide middelen zijn toegenomen van 6,3 naar 7,5 miljoen euro. We zijn op de goede weg. Noem me een optimist, maar ik ben vooral een realist.”

U stuurde eind 2018 als voorzitter van het Stichtingsbestuur algemeen directeur Luuc Eisenga weg. ‘Een tekort van 6 miljoen. Dan schrik je’, zei u destijds. Hoe kijkt u in het licht van die uitspraken naar de huidige jaarcijfers?

Cees Roozemond (CR): ,,Het is nu zoals het is. We zijn ervan overtuigd dat we op de juiste weg zijn. Twee jaar geleden hadden we zowel operationeel als wat betreft de liquiditeit onze uitdagingen. Ik ga niet over mijn eigen werk oordelen. Maar ik vind dat we, ook gezien het jaar dat we achter ons hebben, op de goede weg zitten. Het netto resultaat is sterk gestegen, we hebben een paar goede lijnen richting de toekomst uitgezet en meer controle over onze liquiditeit.”

Het operationeel tekort is niet verkleind.

CR: ,,Mede door corona is dit een tussenjaar geworden. Dat zagen we niet aankomen. We schatten de schade over het afgelopen boekjaar op een miljoen.”

Het boekjaar loopt tot en met 30 juni, terwijl corona pas in maart uitbrak. Corona speelt dus alleen in de laatste maanden van het boekjaar een rol. Los daarvan: Eisenga moest weg, u werd met veel tromgeroffel zelf directeur, maar onderaan de streep is er weinig veranderd. Begrijpt u dat sentiment?

,,Ik kan niets met sentimenten. Ik kan iets met feiten.”

Maar deze operationele tekorten zijn toch de feiten?

,,Ik wil nogmaals benadrukken: ondanks de dingen waarmee we geconfronteerd zijn, zijn we op de goede weg. We willen na een tussenjaar alsnog onze doelen verwezenlijken: het operationeel tekort stapsgewijs terugbrengen van 6 naar 4 en uiteindelijk 2 miljoen.”

Hoe had u als voorzitter van het Stichtingsbestuur, op basis van deze jaarcijfers, de algemeen directeur van Heerenveen beoordeeld?

,,Dat moet je aan de huidige voorzitter van het Stichtingsbestuur vragen. Ik kan je met alle plezier met hem in contact brengen.”

Maar had u niet gehoopt en gedacht sneller de juiste financiële stappen te kunnen zetten?

,,Dat hoop je altijd. Alle dingen die je doet, doe je met de beste ingevingen die je op dat moment hebt. Er lagen een paar hoofdpijndossiers toen ik begon. We hadden contracten die soms wel 15 jaar liepen. Dus je kunt nu eenmaal niet altijd ingrijpen op de korte termijn. Bovendien zijn er de afgelopen jaren diepe wonden geslagen in deze club. En daar kwam de coronacrisis nog eens overheen.”

Waarop hebben jullie op bespaard?

,,De personeelskosten zijn in totaal met ongeveer 6 ton omlaaggegaan. We hebben onlangs een reorganisatie voltooid op de werkvloer, waarbij veertien functies ter discussie zijn gesteld. Verder is er een half miljoen van het spelersbudget af. We hebben ongeveer 2,4 miljoen euro bezuinigd op wedstrijdgerelateerde en niet-wedstrijdgerelateerde kosten.”

Wat zijn dat?

Danny Steenstra (DS): ,,Wedstrijdgerelateerde kosten bestaan uit twee componenten: beveiliging en commercie. Denk bij het laatste aan de ontvangst van sponsoren. Daar hebben we een aanzienlijke besparing in gerealiseerd: zo’n 25.000 euro per wedstrijd. We hebben veel kleine stappen gezet, waardoor we uiteindelijk flink aan het bezuinigen zijn.”

Wat zijn nog meer knoppen waaraan jullie kunnen draaien?

CR: ,,De grootste is natuurlijk de huur van ons stadion. We betalen jaarlijks 2,4 miljoen aan Sportstad Heerenveen, exclusief de onderhoudskosten. We hebben de huur onlangs wel ‘verminderd’ met een ton per maand. Tussen aanhalingstekens, omdat het een uitstel van betaling is. Ik heb er vertrouwen in dat we met Sportstad en de gemeente tot een structurele oplossing komen.”

Uit de jaarcijfers blijkt dat jullie een kortlopende schuld van zo’n 6 ton bij Sportstad hebben.

DS: ,,We liepen even achter, maar die schuld is afgelopen juli weggewerkt. Tegelijk bouwen we nu weer elke maand een nieuwe schuld op van een ton.”

De kosten daalden van 22,7 naar 20,6 miljoen. Maar tegelijkertijd daalde de omzet van 16,6 naar zo’n 13,9 miljoen. Dat lijkt me het grootste punt van zorg.

Martin Koopman (MK): ,,We hebben nu 453 sponsoren. Toen ik begon (in mei 2019, red.) waren er 383. Voor het uitbreken van corona stond de teller op 492 en kwamen er elke week tien nieuwe sponsoren bij. Ze stonden in de rij. Het is enorm jammer dat de flow waarin we toen zaten door corona is afgebroken. We hebben wel contracten opengebroken en verlengd. Daar zitten een paar grote partners bij. Bovendien hebben we een hoofdsponsor gevonden. De vruchten daarvan gaan we het huidige boekjaar plukken.”

CR: ,,We hopen over twee tot drie jaar op 600 sponsoren te zitten.”

MK: ,,De tijd van 1100 OSSH-leden, die komt niet meer terug. Maar 600 sponsoren is, zonder corona, een uiterst realistische doelstelling.”

Hoe gaan jullie het operationeel tekort terugbrengen door de commerciële omzet te verhogen? Wat is het plan?

MK: ,,We hebben onze plannen liggen. Een voorbeeld: we kijken continu naar nieuwe commerciële proposities. Zo liggen er nu blauwe sponsordoeken over de stoeltjes op de oosttribune. Dat zorgt voor bijna een half miljoen extra omzet. Verder hebben we nu de Young Talent Group, een propositie met een groep jonge sponsoren. We hebben enorm veel geïnvesteerd in nieuwe contracten in de skyboxen en we hebben afspraken gemaakt over sponsornamen op het shirt.”

Maar shirtsponsoring bestaat al heel lang. Dat is toch niet zo revolutionair?

MK: ,,We hebben het ook heel lang niet gehad. We hadden bijvoorbeeld geen mouwbadge. We kunnen het wel wegwuiven, maar ik had de contracten ook niet kunnen afsluiten.”

Een veelbesproken commerciële deal van het afgelopen boekjaar is die van Doan Van Hau. In de jaarcijfers staat dat er een vordering openstaat uit Vietnam die mogelijk als oninbaar moet worden afgeboekt. Terwijl het verhaal altijd was dat zijn salaris was gedekt.

CR: ,,Dan moet je alles meenemen. Wat is zijn input geweest in de naamsbekendheid van de club? En wat zijn de commerciële voordelen die we van de deal hebben gehad?”

Maar hij heeft jullie dus geld gekost.

CR: ,,Zijn salaris was zo goed als gedekt.”

Niet helemaal dus.

CR: ,,Zeg maar rustig dat het gedekt was. Dat durf ik wel zo te zeggen. Dit project heeft ons misschien niet gebracht wat we ervan hadden verwacht. Maar ik zou het de volgende keer absoluut weer doen. We hadden er een mooie deal uit willen slaan en waren daar ook dichtbij. Soms lukt dat, soms ook niet. In deze jaarcijfers is bijvoorbeeld ook de aankoop van Chidera Ejuke opgenomen. Volgens mij heeft die transfer wel aardig uitgepakt.”

Hoe lastig is het om de pareltjes te blijven scouten, terwijl het spelersbudget verder onder druk komt te staan?

Gerry Hamstra (GH): ,,Dat wordt steeds lastiger. Maar daar ligt een mooie uitdaging. Nog steeds hebben we heel veel kwaliteit in onze technische staf, scouting en academie. Er staat een competitief elftal, waar nog altijd een paar pareltjes in voetballen. Maar om die te blijven scouten, is het absolute noodzaak dat onze financiële situatie de komende drie jaar stabieler wordt. Zodat we uiteindelijk een operationeel tekort van 2 miljoen hebben.”

Bent u straks de man die dat strategische plan de komende jaren uitvoert?

CR: ,,Laat ik het zo zeggen: ik doe dit werk met ongelooflijk veel plezier. Heb vertrouwen in de manier waarop we werken en denk dat we het voor elkaar gaan krijgen. Maar ik ga niet over mijn eigen contract spreken. Daar heb ik mijn toezichthouders voor.”

Die toezichthouders zijn behoorlijk actief. Ik las in de jaarrekening dat de Raad van Commissarissen zich het afgelopen boekjaar onder meer bemoeide met de samenstelling van het eerste elftal, transfers en werkwijze van de technische staf.

GH: ,,Dat is mij onbekend, hoor. Deze wil ik gelijk even wegslaan. Dit is niet zo.”

CR: ,,Ik zeg weleens gekscherend: een goed Stichtingsbestuur en aandeelhouder zie je maar twee keer per jaar. Bij de presentatie van de jaarcijfers en een keer bij de lunch. Dat lijkt hier wat anders te liggen, laat ik dat vooropstellen. Maar we hebben heel duidelijke verantwoordelijkheden over wat een Stichtingsbestuur, rvc en algemeen directeur doet. We praten over heel veel verschillende zaken, in het vertrouwen dat we onderling hebben. Maar de besluitvorming ligt bij ons.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal