Invallen

Ik zat zondag de hele dag bij het kaatsveld in Franeker. Daar gebeurden dingen die ik eerst niet geloofde, maar die me uiteindelijk aanzetten tot een briljant plan. Dat heb ik uiteindelijk gedeeld met Erik ten Hag. Zo kan hij met Ajax ver komen in de Champions League.

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Ik heb helaas geen nummer van de Ajax-trainer, dus maar op goed geluk afgereisd naar Amsterdam. Na de training sprak ik ‘m aan. Hij keek me argwanend aan, maar nam me toch mee naar zijn kantoortje waar ik mijn verhaal mocht doen.

,,Erik, wat ik je nu vertel kun je met elke tegenstander doen, maar ik neem Barcelona even als voorbeeld. Stel dat jullie in de kwartfinale van de Champions League winnen van Barcelona, vraag dan na afloop meteen of Messi de halve finale bij jullie wil meevoetballen. En als dat niet genoeg is, vraag Frenkie dan ook. Die wil vast wel.’’

Het gezicht van Ten Hag veranderde op slag. De frons verraadde dat hij boos werd. Ongeduldig ook. Werd hij in de maling genomen? Bananasplit? Was ik Frans Bauer in vermomming? Hij reikte naar zijn telefoon. Waarschijnlijk om de beveiliging te vragen me er uit te zetten. Ik was hem nog net voor.

,,Het kan Erik, het kan echt. En mocht je daarna in de halve finale onverhoeds toch verliezen van bijvoorbeeld Manchester City, fluister Pep dan in dat hij Messi mee moet nemen naar de finale tegen pak ‘m beet Bayern Munchen. Kan nooit geen kwaad.’’

Twee uit de kluiten gewassen beveiligers kwamen binnen, pakten me onder de schouders en sleepten me het kantoor uit. Ik klampte me met mijn benen vast aan de deurposten en kon nog een ding zeggen.

,,Erik! Echt. Informeer maar eens bij het kaatsen. Dat is een kleine Friese sport. Daar mag je gewoon elke ronde een ander shirt aan trekken en met een andere team weer meedoen.’’ Toen klapte de deur dicht. Terecht, want het was natuurlijk een absurd idee. Volslagen belachelijk.

Bovenstaande verhaaltje is dan ook verzonnen. Nou ja, op dat stukje van het kaatsen na dan. Zondag zag ik Tjisse Steenstra in Franeker drie keer verliezen, telkens in een ander shirt en telkens met andere maten. Maar aan het einde van de dag hief hij na nul zeges wel het glas op zijn mooie tweede plaats.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column