Internationals onder strikte coronamaatregelen bij Oranje

Internationals onder strikte coronamaatregelen bij Oranje ANP

De spelers van het Nederlands elftal verzamelen zich maandagmiddag onder strikte coronamaatregelen in Zeist voor de interlands tegen Polen (4 september) en Italië (7 september) in de Nations League. De KNVB wil geen onnodig risico met alle internationals nemen, ook omdat ze geleend worden van hun clubteams.

Oranje draait een andere voorbereiding dan normaal voor een interlandperiode, niet alleen omdat Ronald Koeman bijna twee weken geleden de lokroep van zijn geliefde FC Barcelona niet kon weerstaan. Bondscoach ad-interim Dwight Lodeweges kreeg pas afgelopen vrijdag groen licht van de regering dat hij al zijn internationals kan selecteren, mits ze fit zijn. Minister Tamara van Ark (Volksgezondheid) maakt eenmalig een uitzondering, zo vertelde ze na uitvoerig beraad met het kabinet. Ook internationals die in zogenoemde oranje coronagebieden voetballen, hoeven niet eerst tien dagen in quarantaine als ze op Schiphol arriveren.

De KNVB heeft besloten alle internationals bij aankomst in Zeist en vlak voor de interlands tegen Polen en Italië te testen. In het spelershotel Woudschoten bewaren alle leden van de selectie en de technische staf anderhalve meter afstand. Op veel plekken en in de algemene ruimten van het onderkomen in de Zeister bossen zijn hygiëne-maatregelen genomen. Zo zijn desinfecterende middelen alom aanwezig. De vleugel waarin spelers en staf verblijven, is afgesloten van de rest van het hotel.

Omkleden in tent

Fysiotherapeuten en masseurs dragen mondkapjes als een behandeling van een speler langer dan een kwartier duurt. Spelers en staf reizen de hele week met dezelfde fiets naar de training. Oranje maakt ook even geen gebruik van de kleedkamer naast het trainingsveld. Er staat achter de tribune een open tent waarin spelers zich in de frisse lucht kunnen omkleden.

Tijdens de training drinkt iedere speler uit zijn eigen bidon. Internationals weten dat ze tijdens alle drinkpauzes van de oefensessies anderhalve meter afstand moeten houden. De aanwezige journalisten op de trainingen in Zeist moeten zich aan het protocol van de UEFA houden. Ze dragen mondkapjes en kunnen de internationals na de training niet langs het veld interviewen. De KNVB laat tijdens beide interlands in een nagenoeg lege Johan Cruijf ArenA ook beduidend minder media toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport