In twee dagen elf keer het Wilhelmus in Surhuisterveen

Het wielergekke Surhuisterveen biedt komend weekeinde onderdak aan het NK veldrijden. Wat komt daar allemaal bij kijken? De LC fietst alvast rond in ’t Fean en blikt vooruit.

Of brassband Blaast de Bazuin ervaring heeft met het spelen van het Wilhelmus? Dit weekeinde staat het volkslied liefst elf keer geprogrammeerd tijdens de huldigingen op het NK. Die ervaring is er. Elk jaar op 4 mei, tijdens de Dodenherdenking in Surhuisterveen, wordt ingetogen het Wilhelmus ten gehore gebracht.

Of Blaast de Bazuin ervaring heeft met spelen in de kou? Want een outdoor-NK half januari, dat is wat anders dan spelen in een verwarmd theater. Maar de kou is een vijand die ook elk jaar in de vroege ochtend van Eerste Kerstdag wordt verslagen. Dan schuifelen de dertig bandleden vanaf 6.00 uur zo’n twee uur lang door de straten van Surhuisterveen, terwijl alle beroemde kerstliederen worden gespeeld. Weer of geen weer.

Of Blaast de Bazuin ervaring heeft met het begeleiden van sportevenementen? Ook hierop is het antwoord ja. ,,Wy hawwe noch net sa lang lyn yn it Abe Lenstra-stadion it Frysk folksliet spile, foar in thúswedstryd fan It Hearrenfean’’, vertelt althoornblazer Line Atsma, tevens voorzitter van de brassband die in 1899 is opgericht.

Dertig muzikanten

In het A-korps van Blaast de Bazuin is plaats voor dertig muzikanten. Daarnaast heeft de brassband een bruisend jeugdkorps met veel jonge talenten, aldus Atsma, dochter van politicus Joop. ,,Wy bin begûn as fanfare, mei saksofoons en sa. Mar healwei de foarige ieu, yn de jierren 50 of 60, giene wy fierder mei allinne mar koperblazers.’’

In die eeuw werd Blaast de Bazuin ook al eens Nederlands kampioen. Aan zo’n NK doet het gezelschap nog steeds elk jaar mee. ,,It is krekt as yn de sport, asto op nivo bliuwe wolst, hasto wedstriden nedich’’, vindt Line Atsma.

Tivoli

Dat NK is elk jaar in Tivoli, het bekende zalencentrum in Utrecht. ,,Yn 2016 wiene wy noch twadde, ferline jier fjirde.’’

Dirigent Theun van Leijen uit Kollumerzwaag bedacht voor de NK-tweedaagse in Surhuisterveen een openingstune die de matadoren naar het erepodium begeleidt. Met andere woorden, Blaast de Bazuin heeft zin in het NK. ,,As it folksliet foar dy spile wurdt, dan is dat altyd emosjoneel’’, zegt Atsma. ,,Dêr bin wy ús fan bewust.’’

Nieuws

menu