In memoriam: Chris de Wagt hoopte als trainer alles eruit te halen

De zondag op 34-jarige leeftijd overleden Chris de Wagt had als voetbaltrainer graag willen bereiken wat hem als profvoetballer net niet lukte.

Chris de Wagt is 34 jaar geworden. FOTO HENK JAN DIJKS

Chris de Wagt is 34 jaar geworden. FOTO HENK JAN DIJKS

Christiaan (Chris) De Wagt overleed aan de gevolgen van een zeer agressieve vorm van botkanker (Ewing Sarcoom), die doorgaans alleen bij kinderen voorkomt. De ziekte openbaarde zich in de zomer van 2018 toen hij last kreeg van een bovenbeen. De geboren Sneker onderging zware chemokuren in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. In december 2019 bleek dat hij niet meer kon genezen.

Aanvankelijk dachten medici in Sneek en Amsterdam in 2018 dat het om melanoom ging, een vorm van kanker die De Wagt een jaar eerder had gehad en waarvan hij hersteld was. Hij was op dat moment net op parttimebasis als jeugdtrainer in dienst getreden bij SC Heerenveen.

Met het beloftenteam van die club werd hij in zijn eerste seizoen meteen kampioen. In 2018 kreeg hij een fulltime aanstelling. De Wagt liep in de zomer van dat jaar mee met de toenmalige trainer Jan Olde Riekerink, maar moest zijn werk bij SC Heerenveen neerleggen toen hij opnieuw door ziekte werd geveld.

In september vertelde De Wagt in deze krant dat het hem zwaar viel dat hij zijn ambities als trainer (nog) niet waar kon maken en dat hij de club die zoveel vertrouwen in hem had, niet kon geven wat hij te bieden had. ,,Oan de iene kant kin ik net wachtsje om mysels te ûntwikkeljen, oan de oare kant tink ik: bin ik der oer in pear jier noch wol?’’, zei hij toen.

Als voetballer had De Wagt, de jongste van drie kinderen in het gezin van Harm en Sytske de Wagt, ook de ambitie om de top te halen. Op zijn twaalfde kwam hij in de jeugdopleiding van Cambuur terecht. Hij debuteerde in 2005 als verdediger in het eerste elftal, maar mede door blessures en clusterhoofdpijn kwam hij niet verder dan circa 100 officiële duels voor de Leeuwarder club.

Toen hij in 2010 op een zijspoor belandde, liet hij zich verhuren aan FC Oss. Daar stopte hij datzelfde jaar als prof. Op zijn 25ste koos De Wagt voor ONS Sneek, waar zijn vader voorzitter was, zijn moeder gasten ontving en zijn oudere broer Leo aanvoerder was. Met ONS werd hij in 2013 hoofdklasse-kampioen.

Nog tijdens zijn voetballoopbaan ontwikkelde De Wagt zich in het trainersvak. Hij volgde een universitaire studie geschiedenis, maar zijn ambities lagen op het veld. Hij werd assistent- en eerste trainer bij ONS en coachte Olyphia in Noordwolde. In het seizoen 2017-2018 was hij hoofdtrainer bij ONS en jeugdtrainer bij SC Heerenveen.

De Wagt bleef, voor zover het ziektebeeld het toeliet, tijdens zijn behandelingen zeer betrokken bij Heerenveen. Zijn collega Ronnie Pander hield hem bijna dagelijks op de hoogte en technisch manager Gerry Hamstra liet hem spelers beoordelen. Op goede dagen liet hij zich op de club zien. Nog in november werd zijn contract tot 2021 verlengd.

Dat gebeurde niet uit medelijden. De club zag potentie in de bedachtzame, intelligente en tactisch sterke jonge trainer, die de ambitie had om ooit hoofdtrainer bij een profclub te worden. ,,Ik ha it gefoel dat ik makke bin foar it trainerskip’’, zei De Wagt daar zelf over. ,,As fuotballer hie ik myn fysike beperkings, as trainer wol ik alles derút helje. Ik haw in talint, ik ha dit wurk noadich. En ik wol hieltyd mear. Allinne mar meirinne is net genôch. Ik wol en kin wat tafoegje oan de organisaasje.’’

Toen in december bleek dat De Wagt niet meer zou genezen, eerden SC Heerenveen, Cambuur en ONS Sneek hem op indrukwekkende wijze. De zieke trainer kreeg de complete spelersgroep van Heerenveen na de wedstrijd tegen Vitesse muisstil met een gedenkwaardige toespraak.

Chris de Wagt laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
In memoriam