De jubilaris: Bij kaatsvereniging Easterwierrum gaat het vooral om het maken van plezier

Coronacrisis of niet: er vieren veel Friese sportclubs hun 75- of 100-jarig jubileum. In een serie zet de LC ze in het zonnetje. Deel 16: k.f. Easterwierrum.

Historisch kaatsbeeld uit Easterwierrum

Historisch kaatsbeeld uit Easterwierrum

De geschiedenis van keatsferiening Easterwierrum (opgericht in 1946) kenmerkt zich niet door een reeks van sportieve hoogtepunten. Het dorp in de gemeente Súdwestfryslân, met ongeveer 350 inwoners, bracht geen grote kaatsnamen voort en deelname met een eigen jongenspartuur aan bijvoorbeeld de Freule is nooit vanzelfsprekend geweest. ,,Ons belangrijkste doel als vereniging is gewoon lekker recreatief bezig te zijn met kaatsen”, vertelt Mathijs Suierveld, de pas 28-jarige voorzitter van de club. ,,Maar we hebben inmiddels wel de ambitie om het niveau wat omhoog te krijgen.”

In 2020 leverde dat voor het eerste weer de naam Easterwierrum op de lijst in Wommels op. Het partuur lag er na de eerste omloop al uit, maar daar had ook niemand zich echt illusies over gemaakt, aldus Suierveld. ,,Het was voor die jongens vooral een kwestie van leren, meemaken en proeven wat er nodig is om op dat niveau mee te kunnen doen.”

Olympische gedachte

Hedzer van der Meer stond ook op de Freule. ,,Ik heb drie jaar op rij meegedaan, maar ook dat was meer de olympische gedachte”, zegt hij met een lach. Hij mist met zijn 73 jaar slechts twee jaar van de geschiedenis van de verening. ,,We mogen graag kaatsen in Easterwierrum, maar er zijn dorpen waar de sport meer in de vezels van de mensen zit.”

De vereniging werd in 1946 opgericht onder aanvoering van Theo van Manen, destijds de kersverse hoofdmeester op de basisschool in het dorp. Het terrein naast het schoolgebouw werd het kaatsveld, dus het kostte Van Manen weinig moeite om de jeugd de beginselen bij te brengen. Tegenwoordig wordt er gekaatst op de sportvelden bij dorpshuis De Tysker.

Opslager Van der Meer haalt een herinnering op, aan een Bondspartij ergens in de jaren zestig of zeventig. ,,Ik deed op dezelfde dag mee aan de Fietselfstedentocht en het kaatsen. We moesten gelukkig al om negen uur ’s ochtends kaatsen, dus ik stapte om vijf uur op de fiets in Bolsward, verloor vervolgens in de eerste omloop van Harlingen, en fietste daarna weer verder.”

Tips geven

Hij kan helaas al een aantal jaar niet meer kaatsen door een armblessure. ,,In het begin heb ik het daar wel lastig mee gehad, want ik voel me meestal nog 37. Maar ik vermaak me nu met jeu de boules.” Als het even kan is Van der Meer natuurlijk te vinden op het kaatsveld in het dorp. ,,Ik mag nog graag tips geven.”

Ook op bestuurlijk vlak, want ook daar droeg hij zo’n 25 jaar lang zijn steentje bij en met zijn installatiebedrijf was hij ook jarenlang sponsor van het straatkaatsen in het dorp.

Het is kennis en ervaring waar Suierveld en zijn medebestuursleden (opvallend veel twintigers) graag gebruik van maken. Al is de huidige situatie, met alle maatregelen door corona, natuurlijk voor iedereen onbekend terrein.

Binding in het dorp

Suierveld: ,,Het is zeker niet makkelijk, want als sportvereniging zorg je ook voor een stuk binding in het dorp. Dat is het afgelopen jaar niet geweest zoals we dat gewend zijn.” Zo ging gisteren de traditionele Koningspartij niet door en ook in de twaalf, dertien maanden daarvoor was de agenda leger dan normaal. ,,Misschien was er iets meer mogelijk geweest, maar we wilden ook voorkomen dat mensen kwamen kijken en bleven hangen.”

Komend jaar hoopt het bestuur meer mensen in het dorp weer aan het kaatsen te krijgen. ,,We hebben heel wat stipers , steunende leden. Daar zijn we heel blij mee, maar we zouden ze graag ook weer actief op het veld zien.” En natuurlijk moet er ergens, als het even kan, extra aandacht besteed worden aan het 75-jarig jubileum. ,,We zijn een kleine vereniging, maar we hopen het nog een leuke invulling te geven met een speciale kaatspartij en een feestavond. Daar zijn we ook allemaal wel aan toe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport