Nieuw hoofdstuk Gerry Hamstra en SC Heerenveen. Technisch manager flirtte met Ajax: 'Ik hou hier een wrange nasmaak aan over'

Het boterde al maanden niet meer tussen Gerry Hamstra en de directie van SC Heerenveen. Een flirt met Ajax was mede de aanleiding voor het vertrek van de technisch manager.

Cees Roozemond.

Cees Roozemond. FOTO ANP

Hamstra gaat in Amsterdam samenwerken met Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax, zo bevestigen meerdere bronnen. Hij gaat zich onder meer bezighouden met contractzaken voor jeugdspelers.

De gesprekken tussen Hamstra en Ajax waren voor Heerenveen mede de aanleiding om per direct te breken met de technisch manager, zo bevestigt Cees Roozemond. De algemeen directeur kreeg de voorbije dagen veel kritiek na het vertrek van Hamstra. Vandaar dat Roozemond zijn kant van het verhaal wil vertellen.

'Ik vind het vreemd dat je opeens via allerlei kanalen hoort dat je technisch manager met een andere club spreekt'

,,We hadden al weken sterk de indruk dat er iets speelde rondom Gerry”, begint Roozemond. ,,Die signalen dat hij bezig was met een andere club vingen we zowel intern als extern op. Vooropgesteld: we zijn door een combinatie van factoren uit elkaar gegaan. Maar het verhaal over een flirt met een andere club was absoluut onderdeel van dat besluit.”

,,Begrijp me niet verkeerd: we gunnen medewerkers een mooie vervolgstap in hun carrière”, vervolgt Roozemond. ,,Dat geldt zeker ook voor Gerry. Alleen vind ik het vreemd dat je opeens via allerlei kanalen hoort dat je technisch manager met een andere club spreekt.”

Financiële situatie

Nog los daarvan stoorde Roozemond zich de voorbije dagen aan veel berichten over en reacties op het vertrek van Hamstra. ,,Ik hoor en lees steeds dat Gerry tegen de beperkingen opliep van ons beleid. Dat er geen budget was om te investeren in de selectie. Dat er geen duidelijkheid was. Maar dat is gewoon niet waar.”

Roozemond somt op: ,,We hebben dit jaar bijna 6 miljoen euro in de selectie geïnvesteerd. Daarover hebben we in de zomer heel duidelijke afspraken gemaakt. Gerry zat daar ook bij. Bovendien hebben wij in de winterstop na Ajax het meeste geld in onze selectie gestoken. We kunnen wel klagen over alle onmogelijkheden die we hebben. Maar hebben vergelijkbare eredivisieclubs in deze periode meer in de selectie geïnvesteerd dan wij? Ik vraag het me echt af.”

Duidelijk is wel dat een groot deel van de transferopbrengsten werd gebruikt om de operationele tekorten te dichten. ,,We weten allemaal wat onze financiële situatie is”, erkent Roozemond.

Transferopbrengsten

Hij noemt de transfer van Chidera Ejuke als voorbeeld. De vleugelaanvaller vertrok afgelopen zomer voor 12,5 miljoen euro naar CSKA Moskou. Roozemond: ,,Na aftrek van het gedeelte van zijn vorige club (Valerenga, red.), de zaakwaarnemers, de afschrijving op de aankoopsom en het door de transfer terugbetaalde gedeelte NOW 2-steun resteerde een bedrag van 6,9 miljoen euro voor Heerenveen. Een deel ging naar ons operationele tekort, maar Gerry mocht 50 procent van dat bedrag herinvesteren. Dat lijkt me, ook gezien de financiële uitdaging waar we voor staan en de continuïteit van de club waarover ik moet waken, een substantieel percentage.”

,,Ik zie ook allemaal statistieken voorbijkomen over de transferopbrengsten van de afgelopen jaren”, gaat Roozemond verder. ,,Een paar spelers, zoals Chidera Ejuke en Denzel Dumfries (6 miljoen, red.), zijn door Gerry fantastisch verkocht. Net als Michel Vlap en Kik Pierie (8 en 5 miljoen, red.). Ook voor die jongens heeft Gerry een mooi bedrag gekregen. Maar vanzelfsprekend hebben ook meerdere collega’s binnen Heerenveen een belangrijk aandeel gehad in deze succesvolle transacties. Laten we daarnaast niet vergeten dat Vlap en Pierie uit de jeugdopleiding van Heerenveen komen.”

Met andere woorden: het gaat te ver om alleen Hamstra de credits te geven voor het verkopen van Vlap en Pierie, vindt Roozemond. Dat is een prestatie van de hele club en de jeugdopleiding in het bijzonder. Over dat laatste: ,,Onze jeugdopleiding heeft een achterstand opgelopen. Als je kijkt naar het percentage jeugdspelers dat de laatste jaren bij Heerenveen is doorgebroken, dan staan we in de onderste regionen van de eredivisie. En dat is ook de verantwoordelijkheid van de technisch manager.”

'Gerry heeft veel dingen fantastisch gedaan voor Heerenveen. Maar niet elke aankoop was raak'

Hamstra heeft niet alleen maar goed werk geleverd, wil Roozemond er maar mee zeggen. Dat is het probleem ook niet. ,,Voor iedereen die hard werkt, geldt dat er ook weleens dingen misgaan. Gerry heeft veel dingen fantastisch gedaan voor Heerenveen. Maar niet elke aankoop was raak. Er zijn ook spelers gehaald die hier niet zijn geslaagd, al overkomt dat iedere technisch manager.”

,,Nogmaals: ik gun Gerry echt een mooie stap”, besluit Roozemond. ,,Alleen hou ik wel een wrange nasmaak over aan de manier waarop het de voorbije weken is gegaan.”

Gerry Hamstra is gevraagd om een reactie. Hij had niet de behoefte om het artikel voor publicatie te lezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal