IJshockeyseizoen begint op z'n vroegst op 1 december, maar Flyers twijfelt over deelname

Het ijshockeyseizoen begint voor de hoogste spelende Nederlandse clubs op zijn vroegst op 1 december. Dan moet de BeNe-League van start gaan.

Volle tribunes bij Flyers.

Volle tribunes bij Flyers. Foto: Henk Jan Dijks

Op 15 september wordt pas duidelijk of en welke Nederlandse ijshockeyclubs komend seizoen gaan spelen. Vanwege alle coronaperikelen hebben de vijf hoogste spelende Nederlandse clubs – waaronder UNIS Flyers uit Heerenveen – uitstel gevraagd om definitief een beslissing te nemen over deelname aan het seizoen. De clubs willen beter doorrekenen wat de kosten en baten (lees sponsor- en toeschouwersinkomsten) kunnen gaan worden.

,,Dat zijn inderdaad de afspraken die we gemaakt hebben’’, zegt Flyers-voorzitter Henk Hoekstra. ,,De sport moet overleven, maar het moet financieel wel haalbaar zijn.’’

Het is volgens de preses nog allerminst zeker dat Flyers komend seizoen gaat spelen. ,,We gaan daar alles aan doen, maar we willen wel een bepaalde kwaliteit leveren. Zowel qua spel op het ijs als in de ontvangst van onze toeschouwers en sponsors in Thialf. Daarbij is alles nog heel onzeker waar het regelgeving omtrent corona betreft.’’

Normaal gesproken zou het seizoen begin oktober van start gaan met de bekercompetities in België en Nederland. De Belgen hebben besloten dan te beginnen met de eigen beker. De Nederlandse clubs waren unaniem om die competitie vooralsnog te schrappen en op zijn vroegst op 1 december te beginnen.

Dat de Nederlandse clubs (onder voorbehoud) hebben toegezegd in principe op 1 december in de BeNe-League te willen spelen, staat haaks op het voorstel dat het bondsbestuur van IJshockey Nederland onlangs deed. Dat wilde juist alleen maar een bekercompetitie en nationale competitie spelen. Daarbij was de insteek om het ijshockey in ons land – zowel op hoog niveau als breedtesport – te garanderen.

De clubs floten de bond terug en besloten een vergadering met de Belgische BeNe-Leagueclubs te beleggen. Daarin eisten de Belgen een duidelijk Nederlands standpunt, dat ze uiteindelijk kregen. Met het voorbehoud. Wordt dus vervolgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Flyers