Hoon voor Israëlische ijshockeyer die bij Auschwitz gaat spelen

FOTO ANP

De Israëlische ijshockeyer Eliezer Sherbatov heeft zware kritiek gekregen vanuit zijn land door een contract te tekenen bij de Poolse club Oswiecim uit het gelijknamige stadje, waar het voormalig vernietigingskamp Auschwitz ligt. Veel landgenoten noemen de aanvoerder van het nationale team openlijk verrader. De lokale media staan er bol van.

Sherbatov ziet het allemaal heel anders. Hij is in de eerste plaats een ijshockeyer die in Canada de sport leerde beoefenen en nu prof kan worden in de Poolse Premier League. "Er zijn Joden die ongelukkig zijn dat ik in Oswiecim heb getekend. Wat daar 80 jaar geleden is gebeurd, zullen we nooit vergeten. Ik wil jonge mensen laten zien dat je trots moet zijn op je afkomst en dat nu alles mogelijk is."

De ijshockeyer gaat nog een stapje verder. "Ik ben een belangrijke speler voor de club om het kampioenschap te winnen. In deze stad is het alsof je tegelijkertijd voor de slachtoffers van de Holocaust speelt. Een Jood is teruggekomen en hij zal voor jou winnen."

Nieuws

Meest gelezen

menu