Mees Hoedemakers staat open voor langer verblijf bij kampioen Cambuur

Hij kwam binnen als een grote onbekende, maar werd een van de onmisbare schakels in de kampioensploeg van SC Cambuur. Zijn contract loopt door, maar hoe ziet Mees Hoedemakers zijn toekomst?

Mees Hoedemakers is de motor van de voetbalmachine die SC Cambuur dit seizoen is.

Mees Hoedemakers is de motor van de voetbalmachine die SC Cambuur dit seizoen is. Foto: Henk Jan Dijks

Een zucht. Een stilte. Mees Hoedemakers neemt zijn tijd om na te denken over de vraag welk woord hij zou plakken op de titel van Cambuur. Opluchting wellicht doordat de Leeuwarders een jaar later dan verwacht alsnog de schaal pakten? Extase, gezien alle successen? Tevreden, want zichzelf goed ontwikkeld? Of trots, want een collectieve prestatie door een zeer hecht team?

Dit alles en nog een beetje meer, zo blijkt. ,,Er zijn zoveel woorden waarmee je het zou kunnen omschrijven”, klinkt het. ,,Maar het woord dat als eerste bovenkomt, is: kwaliteit. Want dat hadden en hebben we. En dat hebben we twee seizoenen laten zien.”

Op naar de eredivisie. Maar is dat met Hoedemakers? ‘Natuurlijk’, zo zal het gevoel zeggen. Logisch, is de daaraan gekoppelde gedachte. Het spel, de resultaten, de sfeer, het vertrouwen; het smaakt allemaal naar meer. Ook voor hem.

Over een jaar transfervrij

Maar voetbal is voetbal: een wereld waarin iedereen uiteindelijk te koop is, waarin ieder z’n prijs heeft. Hoedemakers’ contract loopt nog een seizoen door, dus over iets meer dan een jaar is de middenvelder transfervrij. Wil Cambuur nog iets aan een op termijn onvermijdelijk vertrek overhouden dan zou ze hem deze zomer moeten verkopen. En anders: het contract verlengen.

Technisch manager Booy liet zich al meer dan eens ontvallen dat Cambuur dat ook graag wil, net als trainer De Jong. Maar wat wil Hoedemakers? ,,Dit is hoe ik ernaar kijk: ik zit hier erg goed op mijn plek. Dus dan moet er wel echt iets heel moois komen, voordat ik ga nadenken over een vertrek.”

En een verlenging? Gesprekken zijn er nog niet, vertelt hij. ,,Maar ik sta er in principe voor open, ik wil alles aanhoren en dan beslissen wat voor mijn carrière het beste is.” Het in Leeuwarden alom gehoopte scenario van op zijn minst een jaar blijven en dan Hoedemakers wellicht een stap zien maken, sluit de speler zelf niet uit. ,,Zou kunnen. Van tevoren kun je nooit zeggen hoe het gaat lopen.”

Motor van de machine

De intentie om te blijven, is merkbaar. Dat is goed nieuws voor Cambuur, waar Hoedemakers zich sinds zijn komst medio 2019 in sneltreinvaart ontwikkelde tot motor van de Leeuwarder voetbalmachine. ,,Ik heb me goed ontwikkeld, denk ik”, blijft hij bescheiden. ,,Maar dat is terugkijken. Liever kijk ik vooruit.”

En liever dan over zijn eigen spel en kwaliteiten spreekt hij over het team. Precies zoals hij als voetballer ook functioneert: in dienst van het elftal. Hoedemakers is echter een onmisbare schakel gebleken in de as van het veld, de ideale verbindingsspeler tussen verdediging en de middelste linie. Iemand ook die op de radar staat bij eredivisieclubs.

Als het gaat zoals gehoopt en gewenst in Leeuwarden, speelt Hoedemakers echter komend seizoen in het geel-blauw tegen die clubs, mét Cambuur. ,,Een prachtige club, echt een volksclub. Dat wordt vaak gezegd, maar dat heb ik ook echt zo ervaren tot nu toe. Vorig seizoen al en ook dit seizoen als je ziet wat het succes bijvoorbeeld doet met de supporters. Het leeft en het is heel mooi om er deel van uit te mogen maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport