Hoe moet het verder met het turnen in Heerenveen?

Sportstad Heerenveen trilt op zijn grondvesten, schreef de LC donderdag, nu er twee olympische turntrainers aan de kant zijn gezet. Hoe het verder moet in Heerenveen? Iedereen zwijgt.

Nederlands grootste turntalent Naomi Visser tijdens een recente training in de Epke Zonderland-hal in Heerenveen. Achter haar trainer Vincent Wevers met dochter Sanne.

Nederlands grootste turntalent Naomi Visser tijdens een recente training in de Epke Zonderland-hal in Heerenveen. Achter haar trainer Vincent Wevers met dochter Sanne. FOTO HENK JAN DIJKS

Toen Sanne Wevers deze week op Instagram postte dat de nationale vrouwenploeg zich niet herkende in het geschetste beeld over de fysieke geselingen waar oud-turnsters nog steeds onder lijden, was de wereld te klein. De olympisch kampioene werd op social media voor van alles en nog wat uitgemaakt: dom, egoïstisch, gebrek aan medeleven. Ze moest zich schamen, vond bijvoorbeeld @rokkiejager maandagnacht om 00.31 uur op Twitter.

Ze kreeg gelukkig ook voldoende bijval over de manier waarop ze met de situatie omging. Maar die waardering is amper blijven hangen bij de balkspecialiste. Dat een deel van twitterend, facebookend en instagrammend Nederland haar voor huichelaar uitmaakte des te meer. Wevers en haar tweelingzus Lieke zijn sindsdien in mineur. Ze hebben het gevoel dat ze momenteel niets goeds kunnen doen.

Publieke opinie tegen

Het is de reden waarom bijvoorbeeld bondscoach Gerben Wiersma de laatste dagen maar even niets zegt in het openbaar. Van de publieke opinie kun je het deze week immers niet winnen. Sinds Joy Goedkoop en al die andere turnsters eindelijk (en terecht) een luisterend oor vonden voor het fysieke en mentale leed waar zij vroeger aan bloot hebben gestaan, keert de publieke opinie zich tegen de huidige turntop en steunt de underdog.

Wiersma staat te boek als vakkundig, als gedisciplineerd, als een sociaal dier, als iemand die in een aangename sfeer gouden medailles nastreeft. Natuurlijk is hij weleens teleurgesteld in de prestaties van zijn meiden en vallen er soms harde woorden. Maar topsport is een wereld van grenzen verleggen, niet van zakdoekje leggen.

Sinds Wiersma door Goedkoop wordt beticht van ,,onmenselijke’’ praktijken, is de beer los. Zijn bazen hebben hem keihard en onterecht laten vallen. Wiersma streefde gelijkheid na en wilde geen aanpak die in de jaren 80, 90 en begin deze eeuw nog als gangbaar werd beschouwd. Hij wilde het totaal anders doen dan bijvoorbeeld Frank Louter die door menig turnster is beschuldigd van bodyshaming, van spugen, van wekenlang negeren, van een jarenlang schrikbewind. Toch wordt Wiersma nu door de KNGU op een lijn gezet met Louter. Sterker, Wiersma mag zijn vak niet meer uitoefenen, Louter gaat gewoon door.

Hoe dat zit? Wiersma is bondscoach en dus in dienst van de gymnastiekunie. Louter werkt voor een club, TON Almelo. Ter duiding: de KNVB kan wel bondscoach Ronald Koeman ontslaan, maar niet Henk de Jong. Dat moet zijn club Cambuur toch echt helemaal zelf weten.

Jarenlange relaties

Nu we turnen toch even met voetballen vergelijken, dat gaat niet. Bij een serie nederlagen of na slecht spel, wordt de trainer van een elftal vervangen door een ander. Bij turnen is sprake van jarenlange relaties tussen coaches en pupillen.

De KNGU doet deze week net alsof Wiersma en Vincent Wevers in een olympisch jaar zomaar te vervangen zijn. Alsof ze een voetbalclub is. Vooral in het turnen telt: een relatie heb je niet, die bouw je op.

Logisch dat de turnsters deze week woedend en vol onbegrip reageerden op de beslissing van de bondsbazen. Hun olympische droom ligt mogelijk aan gruzelementen. Dat de KNGU een statement wil maken, is alleen maar toe te juichen. Maar om de huidige generatie toppers, die onder leiding van Wiersma in een prima topsportklimaat werkten aan olympische roem, de dupe te laten worden voor onthullingen waar zij ver vanaf staan, is een kwalijke zaak.

Het wordt tijd voor een tegengeluid. Gerben Wiersma, Vincent Wevers en zijn dochter lijken deze week geëxecuteerd. Door de KNGU, door social media, veroordeeld zonder ook maar een weerwoord.

Belangen van turnsters voorop

Ook Topsport Noord, ofwel Sportstad Heerenveen zwijgt. Het centrum voor topsport en onderwijs staat de tweeling Wevers, Vera van Pol en Naomi Visser al jaren bij. Om die reden trainen en leven zij in Heerenveen. Maar dat Wiersma voor Sportstad een zegen is wordt qua timing nu als niet verstandig gezien om te verkondigen.

Toch staan de belangen van de turnsters nu voorop. Hoewel niemand dat donderdag wilde bevestigen worden tijdelijk twee goeie bekenden voor de groep van vier gezet: José van der Veen die al jaren bij Sportstad rondloopt en Janneke Wiersma, coach van de Nederlandse juniores en tegelijkertijd teammanager van de olympische turnsters.

Wiersma? Inderdaad, de vrouw van Gerben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Analyse