Hoe huurovereenkomsten zorgen voor 'bonusgeld' in de clubkas van SC Heerenveen

Sam Lammers in duel met Daley Blind van Ajax. FOTO ANP PRO SHOTS

Sam Lammers in duel met Daley Blind van Ajax. FOTO ANP PRO SHOTS

Na Sven Botman zorgt Sam Lammers ervoor dat SC Heerenveen een forse financiële bonus tegemoet kan zien.

Lammers vertrekt van PSV naar de Italiaanse subtopper Atalanta Bergamo. Met de overgang is een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid. Een percentage van 10 procent van dat bedrag vloeit naar de clubkas van Heerenveen, dat Lammers in het seizoen 2018-2019 huurde van de Eindhovenaren.

Onderdeel van die huurovereenkomst was destijds dat Heerenveen in de toekomst zou meeprofiteren, mocht Lammers door PSV worden verkocht. Wat dat betreft was het voor Heerenveen beter geweest als Lammers een jaar eerder was vertrokken bij PSV. De club had in dat geval namelijk 20 procent van de transfersom opgestreken.

Het is een strategie die de laatste jaren vrijwel altijd door Heerenveen wordt toegepast: verdienmodellen koppelen aan huurspelers. Noodgedwongen weliswaar, want de club heeft niet de financiële middelen om spelers van het kaliber-Lammers zelf vast te leggen.

Botman

Zo verdiende Heerenveen ook ruim 8 ton aan de transfer van Sven Botman naar Lille. De 20-jarige verdediger werd vorig seizoen door Heerenveen gehuurd van Ajax, maar bedong daarbij wel een percentage van 10 procent op een eventuele verkoop. Botman vertrok onlangs voor ruim 8 miljoen naar Lille.

Overigens wacht Heerenveen nog steeds op het geld: Ajax en Lille maakten onlangs bekend dat Botman dit seizoen door de Franse club wordt gehuurd. Binnen het Abe Lenstra-stadion zijn echter geen zorgen dat het bedrag door Ajax wordt overgemaakt – de vraag is alleen wanneer.

Drie nieuwe huurspelers

Heerenveen huurde deze transferperiode Oliver Batista Meier, Jan Paul van Hecke en Ulysses Llanez. Met respectievelijk Bayern München, Brighton & Hove Albion en VfL Wolfsburg zijn eveneens afspraken gemaakt over percentages die Heerenveen bij toekomstige transfers tegemoet kan zien.

De club houdt om die reden nauwlettend de ontwikkelingen rondom onder anderen Jens Odgaard – vorig seizoen gehuurd van Sassuolo – in de gaten. Deense media meldden onlangs dat de spits in de belangstelling staat van de Turkse club Trabzonspor.

Een andere speler die deze transferperiode mogelijk nog voor een financiële meevaller zorgt is Denzel Dumfries. De 24-jarige rechtsback van PSV staat al langer in de belangstelling van buitenlandse topclubs. Heerenveen bedong bij de transfer naar PSV, twee jaar geleden, een doorverkooppercentage van 10 procent.