Hoe Cambuur vist in een financieel kleine vijver

Begroting, tv-gelden, spelersbudget; ze tekenen de krachtsverhoudingen in de eredivisie. Wat betekent het voor promovendus SC Cambuur? Een vergelijking met rivalen, een blik op het financiële speelveld en of er nou echt ‘zo weinig geld’ is.

Na het vertrek van clubtopscorer Robert Mühren heeft Cambuur zich weten te versterken met de spitsen Tom Boere (links) en Sam Hendriks

Na het vertrek van clubtopscorer Robert Mühren heeft Cambuur zich weten te versterken met de spitsen Tom Boere (links) en Sam Hendriks FOTO HENK-JAN DIJKS

‘We moeten creatief zijn’, ‘de bomen groeien niet tot in de hemel’ of ‘realistisch blijven’. Cambuursupporters kunnen de kreten dromen sinds de promotie naar de eredivisie. Zijn het holle frases of zit er een kern van waarheid in? Tijd voor duiding aan de hand van betrokkenen van binnen en buiten de club, ook in vergelijking met rivaliserende clubs.

Spelersbudget en begroting

De begroting behelst alles op financieel vlak bij een club, de hoogte zegt dan ook iets over de krachtsverhouding in een competitie. Maar: de begroting zegt niet álles. Twee clubs kunnen dezelfde begroting hebben, maar als club X een hoger spelersbudget heeft dan club Y kan die wel speler A of B halen en de andere club niet. Veel factoren spelen een rol, zoals bijvoorbeeld bij NEC (zie kader).

Spelersbudget is het deel van de begroting dat gereserveerd is voor ‘kapitaal op het veld, oftewel de selectie. Dat zegt méér dan de begroting. Cambuur bevestigt dat het beschikt over een spelersbudget van 3 miljoen euro. Vorig seizoen was dit nog anderhalf miljoen euro. Daarbij kwam toen nog een half miljoen uit het zogeheten spelersfonds.

Spelersfonds

Dat spelersfonds bedroeg 1 miljoen euro. De eerste vijf ton werd al gebruikt om enkele jaren geleden met de komst van trainer Henk de Jong een elftal te creëren dat op termijn voor promotie moest strijden. Dat lukte meteen in het door het coronavirus afgebroken seizoen 2019-2020. Het afgelopen jaar gebruikte resterende half miljoen van het spelersfonds geeft antwoord op een veelgehoorde vraag of er nog geld in het fonds zit: nee dus, op is op.

Na de misgelopen promotie kreeg Cambuur vorig jaar van de KNVB ter compensatie ruim vier ton, een welkom doekje voor het bloeden. Dat ‘bloeden’ vertaalde zich in gemiste inkomsten. Zo was er bijvoorbeeld ruim een miljoen minder aan tv-geld door opnieuw een seizoen in de eerste divisie, maar was er de niet-gestegen waarde van spelers.

Voorbeeld: Hoedemakers

Een voorbeeld: stel dat Cambuur was gepromoveerd. Aan de hand van Mees Hoedemakers had ze wellicht een prima afgelopen seizoen gekend op het hoogste niveau. Hoedemakers was dan vermoedelijk nu verkocht en zo was er deze zomer geld verdiend aan de middenvelder. In plaats daarvan bleven Cambuur en de speler in de eerste divisie. En om hem niet deze zomer na de promotie noodgedwongen te moeten verkopen (met minder waarde dan na een eredivisieseizoen), werd het contract verlengd.

Anders gezegd: in plaats van geld ‘verdienen’ aan Hoedemakers, ‘kost’ hij Cambuur dus deze zomer geld. Niks mis mee; geweldige speler en het scenario van verkoop kan ook volgend seizoen. Terugverdiend wordt het wel, maar nu is dat anders reeds ‘verdiende geld’ dus niet beschikbaar.

Salaris en kosten

Waar gaat spelersbudget aan op? Naast salaris zijn er veelal vergeten, bijkomende kosten zoals wonen, sociale lasten, vervoer, een afdracht aan derden. Daarbij komt dat een gemiddeld spelerssalaris bij Cambuur door promotie met 25 tot 40 procent stijgt. Alleen al een bestaande selectie, zonder nieuwelingen, neemt dus dan automatisch een grotere hap uit het spelersbudget. Zaken als eredivisiebonus, gelichte opties, contractverlengingen die staan voor opgewaardeerde contracten; ze kosten geld.

Andere clubs

De totale Cambuurbegroting steeg van 5,5 miljoen naar ruim 8 miljoen euro. Maar met het spelersbudget van 3 miljoen euro hoort Cambuur bij de onderste drie teams van de eredivisie, samen met RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles.

Aartsrivaal SC Heerenveen werkt naar verluidt met een spelersbudget van 4,3 miljoen euro. PEC Zwolle heeft volgens bronnen een soortgelijk budget. FC Groningen probeert volgens een insider ook dit jaar 5,5 miljoen aan spelersbudget beschikbaar te hebben.

En het gedegradeerde FC Emmen? Daar liep het beschikbare budget afgelopen seizoen in de eredivisie op naar 6 miljoen euro. Reden was de financiële injectie voor versterkingen gaandeweg de competitie. Bij de Drentse club waren bijvoorbeeld drie niet-EU spelers; die verdienen standaard minimaal 450.000 euro. Dat is dus al zo’n 1,5 miljoen. Een ondenkbaar scenario dus binnen de 3 miljoen budget in Leeuwarden.

Nieuwe spelers

Concluderend: bij SC Cambuur is niet zozeer weinig geld, maar relatief weinig geld als je het afzet tegen de markt waarin ze opereert.

Neem de zoektocht naar een spits. De naam van Ajax-reserve Traoré werd genoemd. Het is een speler die voor miljoenen werd verkocht. Kortom: kansloos voor Cambuur. Een meer realistisch klinkende naam als Ferdy Druijf, door AZ verhuurd aan KV Mechelen? Salaris naar verluidt rond de vijf ton, evenals de huursom.

Het schetst de situatie van Cambuur. Het overgrote deel van veelgenoemde én op het oog bij de club passende spelers is simpelweg financieel onhaalbaar. Van de wel haalbare spelers wil een deel niet eens naar Cambuur omdat bijvoorbeeld Leeuwarden ‘ver’ is of door het kunstgrasveld.

Geen nood: er blijven altijd genoeg goede vissen in de vijver (zie Robert Mühren twee jaar geleden), maar het is wel een vijver waarin de club ook nog eens samen vist met concurrenten als RKC, Go Ahead Eagles en zelfs een PEC Zwolle. Het rechtvaardigt waarom Cambuur hamert op ‘creatief zijn’, ‘realistisch’ en dergelijke.

TV-gelden

Cambuur kreeg in de eerste divisie zeven ton aan tv-gelden. Voor de eredivisie geldt een ranglijst, met een complexe rekenmethode. Het komt er kortgezegd op neer dat op basis van de laatste tien jaar eredivisie een puntenverdeling wordt gemaakt en aan de hand van de klassering volgt een bedrag aan tv-gelden. De Leeuwarders zijn de nummer 17, met komend seizoen zo rond de 2 miljoen euro aan tv-gelden.

Het betekent dus dat financieel gezien Cambuur als potentiële degradant aan het seizoen begint. En dat er sportief gezien twee plaatsen gewonnen moeten worden. Dat kan heus, zo is vaker bewezen door allerlei clubs – óók door Cambuur zelf na de promotie in 2013. Maar doe je dat door ‘even’ een handvol dure nieuwelingen te halen? Zo simpel was en is het dus niet. De blik op het financiële speelveld (en daarbij ook nog de beperkingen van het huidige Cambuurstadion qua inkomstenstroom) leert waarom het zo lastig is voor de Leeuwarders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport