Het zit Cambuur even niet mee, met een smalle selectie en coronabesmettingen

Een smalle selectie en ook nog coronabesmettingen: Cambuur kent geen vlekkeloze voorbereiding. Toch is de sfeer goed, zo bleek bij een bezoek aan het trainingskamp in Epe.

Henk de Jong maakt plezier op de training.

Henk de Jong maakt plezier op de training. FOTO HENK JAN DIJKS

Het is dinsdagmiddag rond half één als Henk de Jong plaatsneemt op het terras van conferentiehotel Villa Heidebad, midden in de Veluwse bossen en op loopafstand van de velden van SV Wissel. Nog voordat de trainer van wal steekt over de staat van Cambuur en vooral de actualiteit – nieuwe coronabesmettingen bij spelers – neemt hij glimlachend aanvoerder Erik Schouten op de hak.

Die toont zich met vier ploeggenoten eerder op de dag de beste tijdens een trainingsvorm. Of ‘team Blauw’ een prijsje krijgt? De Jong, grijnzend, als de captain voorbij komt lopen: ,,Dan moet die Schouten wel meer kilometers maken. Mitchel Paulissen moet steeds voor hem lopen.” Paulissen zelf haakt daar met een knipoog op in: ,,Hèhè, eindelijk iemand die dat ook ziet.”

Ruimte voor plezier

Zie daar de sfeer bij Cambuur op dit moment: er is plezier, er is ruimte voor een gebbetje tussen spelers onderling en met de staf. Maar ondertussen is er ook die andere, minder fraaie realiteit: die van toenemende zorgen over coronabesmettingen binnen de selectie. Een selectie die, door het noodgewonden wachten op beschikbare huurspelers, toch al zo smal is. ,,En dan mis je nu vier spelers door positieve coronatests, waarbij sommigen ook nog echt goed ziek zijn.”

Die woorden spreekt De Jong uit met allesbehalve die glimlach en op heel andere toon dan kort daarvoor. ,,Vooropgesteld: we zijn niet in paniek, hoor”, verzekert de trainer. ,,Maar zorgen maak ik me wel. Om de jongens zelf en sportief gezien om onze selectie waarin we nu deze spelers missen door corona. We doen er alles aan om het te voorkomen, nemen de maatregelen serieus en testen de spelers en staf steeds weer. Maar dit is wel een domper.”

Jacobs en Tol

Voor het oefenduel van afgelopen zaterdag met PEC Zwolle (2-1 verlies) bleken twee spelers en een staflid besmet. Maandag kwamen daar nog eens twee andere positieve tests bij. Hoewel niemand bij Cambuur de namen van betrokkenen vrijgeeft, was zaterdag al duidelijk dat het toen om spelers Issa Kallon en David Sambissa ging. Een blik op het trainingsveld in Epe leerde gisteren dat ook Jamie Jacobs en Marco Tol ontbraken.

,,Bang voor meer besmettingen ben ik niet”, aldus De Jong. ,,Maar we hebben maandag wel even met de groep gezeten, je bent toch even van slag. De ene speler heeft er meer zorgen over dan de ander. Dus we hebben goed uitgelegd hoe het zit met deze positieve tests. We doen er sowieso als club, als staf, en de spelers ook, alles aan om corona buiten de deur te houden: apart reizen, maximaal twee man, afstand, zulke zaken.”

Hard werken

De knop ging om bij spelers en staf, het trainingskamp ging door. Hard werken en plezier hebben, dat straalde er op deze dinsdag in Epe vanaf. Hoog druk zetten, verdedigend scherp zijn, de aanvoer naar de spitsen; genoeg punten om aan te (blijven) werken, zoals ook tegen PEC Zwolle bleek.

Maar er is meer: Cambuur zal dit seizoen in de eredivisie ook wel eens enkele keren op rij verliezen, de tegenstand is groter, het tempo hoger. Allemaal zaken die de Leeuwarders de afgelopen twee jaar als heer en meester in de eerste divisie niet kenden.

De Jong: ,,Dus is het belangrijk dat we ook fel zijn, ons niet laten intimideren. Daar hebben we het met de jongens ook over. Aanwezig zijn, laat je horen en zien ten opzichte van de tegenstander. En daarbij: ja, we gaan vast een vijf keer verliezen. Hoe ga je daar mee om? Tegenslag verwerken, daar zullen we meer mee te maken krijgen dan de afgelopen twee jaar.”

Niet vlekkeloos, geen paniek

De positieve coronatesten, daarmee het gemis van vier man (en de fysieke trainer) in de voorbereiding en óók nog het moeten wachten op clubs die bepalen of Cambuur spelers mag huren; dat zijn nu al tegenslagen op zich. De Jong erkent: ,,De voorbereiding verloopt niet geheel vlekkeloos.”

Maar paniek? ,,Welnee”, klinkt het strijdbaar. ,,Er komen nog spelers bij, dat roepen we steeds. En het is zo. Maar iedereen moet geduld hebben en het komt goed. In 2013 kwam het ook goed, toen huurden we Lukoki en Ritzmaier pas op het laatst. Moesten we ook lang wachten. Liever hebben we geen corona en eerder spelers. Maar je hebt niet alles in de hand als club. Behalve niet in paniek raken. Rustig blijven dus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Voetbal