Michel Vlap: weken van de waarheid in Brussel

Hij had de ballen willen opeisen op het middenveld. Loopacties willen maken richting het strafschopgebied, eindigend met een doelpunt of assist. Hij had de strafschoppen willen nemen bij Anderlecht, dat hem anderhalf jaar geleden als een grote aankoop binnenhaalde. Maar in plaats daarvan zit de 23-jarige Sneker voornamelijk op de bank bij Anderlecht, de huidige nummer vier van België.

Michel Vlap (rechts) namens Anderlecht in actie tegen Standard Luik.

Michel Vlap (rechts) namens Anderlecht in actie tegen Standard Luik. Foto: "Virginie Lefour"

De aanvallende middenvelder startte dit seizoen slechts vier keer in de basis en kwam verder tot een handvol invalbeurten. Dieptepunt was onmiskenbaar de laatste wedstrijd van het vorige kalenderjaar, toen Vlap niet eens bij de wedstrijdselectie van Anderlecht zat.

Het is een situatie die Vlap niet voorzag, aan de vooravond van de competitiestart. Niet alleen beëindigde Vlap met tien competitiedoelpunten het vorige seizoen als clubtopscorer – bovenal had hij deze zomer een uitstekende voorbereiding achter de rug. Hij genoot het vertrouwen van trainer Franky Vercauteren. Vlap was dan ook vastbesloten: deze jaargang moest hij doorgroeien tot een van de sterkhouders van Anderlecht.

Maar na amper twee competitieduels veranderde het perspectief voor Vlap, in negatieve zin welteverstaan. Vercauteren vertrok uit onmin over de dwingende rol van speler en assistent-trainer Vincent Kompany. Laatstgenoemde werd vervolgens zélf trainer en zag het beduidend minder zitten in Vlap.

De eerste haarscheurtjes

Niet lang daarna ontstonden de eerste haarscheurtjes. Zo ging Vlap begin september een paar dagen op vakantie naar Griekenland. Het werd hem zwaar aangerekend door Anderlecht, omdat Vlap bij zijn terugkeer in Brussel besmet bleek met het coronavirus. Onduidelijk is of Vlap het virus daadwerkelijk had opgelopen in Griekenland, een land waar tijdens Vlaps verblijf code geel van toepassing was en vakanties dus waren toegestaan, maar voor de beeldvorming was de korte trip bepaald niet handig.

Bij Anderlecht ligt alles onder een vergrootglas. Het is weliswaar niet meer de topclub van weleer – maar nog steeds kenmerkt het krachtenveld rondom paars-wit zich door een enorme complexiteit. Anderlecht wordt dagelijks gevolgd door zo’n vijftien journalisten. Bij een nederlaag staat er een batterij cameraploegen voor de poort van het trainingscomplex, nieuws ligt binnen de kortste keren op straat en wordt breed uitgemeten in de kranten en op televisie.

Beluister ook KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, waarin LC-verslaggever Sander de Vries met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij Cambuur en SC Heerenveen bespreekt, zowel op het veld als daarbuiten.

Van plan om te slagen

En ja, er viel genoeg te melden bij Anderlecht, de afgelopen maanden. Een ruwe schets van de hectiek: teleurstellende sportieve prestaties, een bestuurscrisis, een schuld van maar liefst 100 miljoen euro en drie verschillende trainers, elk met hun eigen spelopvattingen. Grootste probleem voor Vlap zit ’m vanzelfsprekend op het sportieve gebied. Hij voelt weinig vertrouwen van Kompany, de bravoure heeft plaatsgemaakt voor twijfel in zijn hoofd.

Toch is Vlap nog altijd van plan om te slagen in Brussel. Omgekeerd heeft Anderlecht, hoewel links en rechts clubs al naar Vlap hebben geïnformeerd, de Sneker nog niet de deur gewezen. Vlap is immers een van de bewezen doelpuntenmakers in de selectie en bovendien wil Anderlecht de investering van 8 miljoen euro – het bedrag waarvoor Vlap overkwam van SC Heerenveen – logischerwijs niet te snel afschrijven.

Weken van waarheid

Zeker is wel dat het voor Vlap de weken van de waarheid worden. Hij maakt zich met Anderlecht op voor een razend drukke januarimaand, met continu een midweekse speelronde. Gunstig voor Vlap is dat zijn twee directe concurrenten bij Anderlecht vermoedelijk vertrekken óf geblesseerd zijn.

Eindelijk gloren er dus weer wedstrijdminuten voor Vlap. Natuurlijk heeft hij voor een deel de sleutel zelf in handen, simpelweg door goed te trainen en te voetballen. Maar goed, dan moet hij uiteraard wel de mogelijkheid krijgen. Vlap snakt naar een kans op een reeks wedstrijden in een rol als aanvallende middenvelder. Naar de vrijheid in zijn hoofd die hij had bij Heerenveen en, vooral de periode na de winterstop, bij Anderlecht.

Wanneer zijn bijdrage op het veld ook de komende wedstrijden beperkt blijft, dan lijkt een vertrek onvermijdelijk. Mogelijk deze winterstop al. Vooralsnog zijn de vooruitzichten op speeltijd voor Vlap met vraagtekens omgeven. Maar hoe dan ook verschaffen deze weken duidelijkheid over zijn toekomst bij Anderlecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Professioneel voetbal