Het sprookje van Luca Brecel uit Maasmechelen: van speler die nog nooit een WK-partij had gewonnen tot nieuwe wereldkampioen snooker

Met een paar geweldige comebacks tijdens het WK kreeg Luca Brecel de voorbije week zo ongeveer heel België in de ban van het snooker. Toch loopt de pas 28-jarige Belgisch-Limburger al elf jaar tussen de grote meneren in zijn sport rond. Portret van de nieuwe wereldkampioen, die op zijn eigen, soms ietwat onorthodoxe manier op de been blijft. „Hij doet alles op gevoel.”

Luca Brecel uit Maasmechelen beleefde een schitterend WK snooker, dat hij maandagavond afsloot met de titel dankzij zijn zege op Mark Selby in de finale.

Luca Brecel uit Maasmechelen beleefde een schitterend WK snooker, dat hij maandagavond afsloot met de titel dankzij zijn zege op Mark Selby in de finale. Foto: Getty Pictures

Het regende afgelopen week complimenten aan het adres van Luca Brecel. Collega-spelers, oud-kampioenen en andere kenners struikelden bijna over elkaar heen om de in 1995 in Dilsen-Stokkem geboren snookerspeler het hof te maken. Misschien wel de mooiste loftuiting kwam van John Virgo, voormalig halvefinalist op het WK snooker en commentator voor de BBC . Na de bizarre partij tussen Brecel en de jonge Chinees Si Jiahui in de halve eindstrijd, waarin de Belg een achterstand van 14-5 repareerde, stelde de Engelsman: „Deze jonkies zijn een verrijking voor onze sport. Ze tillen het snooker naar een volgend niveau.”