Het is aanhaken of voorlopig afhaken voor Ajax in Bergamo

Het is aanhaken of voorlopig afhaken voor Ajax in Bergamo ANP

Al in de tweede groepswedstrijd van de Champions League moet Ajax voorkomen dat de achtste finales van het toernooi uit zicht raken. Bij een nederlaag dinsdagavond tegen Atalanta in Bergamo groeit de achterstand op de Italianen naar zes punten. Zie dat nog maar eens in vier duels goed te maken.

Ajax deed zichzelf vorige week tekort tegen Liverpool (0-1) en Atalanta was veel te sterk voor het Deense FC Midtjylland (0-4), dat nu op audiëntie mag bij de kampioen van Engeland. Trainer Erik ten Hag en zijn spelers gruwelen bij het idee dat ze dinsdagavond zes punten achterstaan op voornaamste concurrenten voor de twee hoogste plaatsen in de poule.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars liet zich onlangs ontvallen dat Ajax misschien maar moet accepteren dat het dit seizoen het verschil met de Europese top niet verder kan dichten. Ajax is zwaar geraakt door de coronacrisis, nog meer dan clubs uit competities met hoge bedragen aan televisiegelden. Ajax is erg afhankelijk van inkomsten van betalende toeschouwers. En die zijn er voorlopig niet. Overmars zag daarom af van de komst van een dure spits, die zich vorige week tegen Liverpool had kunnen bewijzen.

'Eerst voetballen'

Ten Hag wilde tijdens zijn afsluitende persconferentie voor het duel met Atalanta niet eens praten over een situatie na twee groepswedstrijden waarin Atalanta en Liverpool zes punten zouden hebben en Ajax en FC Midtjylland nul. "Mogen wij eerst nog even voetballen", counterde hij. "We komen hier namelijk om te winnen en zelfs als dat niet lukt, dan liggen er nog kansen."

De trainer van Ajax is onder de indruk geraakt van Atalanta, dat het afgelopen seizoen excelleerde in de Champions League en als derde in de Serie A eindigde. "Ik vind het echt een hele attractieve ploeg en dat is een compliment voor de trainer", doelde hij op Gian Piero Gasperini. "Hij heeft de ploeg de laatste jaren steeds beter gemaakt door door te selecteren. Marten de Roon en Hans Hateboer zijn meegegroeid en hebben zo Oranje gehaald."

De Roon is er niet bij tegen Ajax, vanwege een liesblessure. Ten Hag mist voorlopig Mohammed Kudus en ook Klaas-Jan Huntelaar is niet wedstrijdfit. Ten Hag hield in het midden of hij Daley Blind net als vorige week tegen Liverpool op het middenveld laat beginnen. "Dat is een mogelijkheid", zei hij. Net zoals een voorhoede met Dusan Tadic en de Brazilianen Antony en David Neres een optie is voor de coach van Ajax.

Nieuws

menu