Een standbeeld, een tribune, doe maar gewoon, zegt Henk de Jong

Meteen achter de hoofdingang van het Cambuur-stadion hangt een bordje dat altijd voor een glimlach zorgt. Een legendarische uitspraak van Henk de Jong siert de glasplaat. Of beter gezegd Henk de John.

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Een jaar geleden haalde de hoofdtrainer van Cambuur als Henk de John het BBC-nieuws met zijn uitspraak dat het afnemen van de promotie voelde als de ‘biggest disgrace’ in de Nederlandse sportgeschiedenis. De grootste schande.

Het bordje is een prachtig eerbetoon aan de succesvolste trainer in de geschiedenis van de Leeuwarder club. Een kleine glasplaat met bescheiden kleuren, precies zoals Henk de John het zo graag heeft. Doe maar gewoon.

Toch zit ik te denken. Hoe zou er over 2039 over Henk de Jong worden geschreven in het jubileumboek? Cambuur viert dan het 75-jarig bestaan en zal groots uitpakken met de successen van de Drachtster.

Dan kan niet anders. Wat De Jong presteert bij Cambuur grenst aan het onwaarschijnlijke. In zes seizoenen was hij (tijdelijk) hoofdtrainer. Tel de wedstrijden bij elkaar op en je zit op vier seizoenen. In die periode werd hij drie keer kampioen.

Drie keer ja, want vorig seizoen reken ik ook mee. Alleen stond hij maar twee keer met de schaal in de hand. Nou ja, een keer, want in 2013 liet hij hem vallen en zat er een dikke deuk in het zilverwerk.

De Jong is een held in Leeuwarden, al zal hij dat zelf nooit hardop roepen. Maar wie het voor elkaar krijgt om duizenden feestvierende supporters met een oproep binnen een half uur thuis te krijgen, heeft een streepje voor. Henks geheim? Doe maar lekker gewoon.

Ooit ontkomt hij niet aan een eerbetoon. Ik zie het standbeeld zo voor me. Brede glimlach, stoppelbaard en een opgestoken duim. Het zou mooi staan voor het nieuwe stadion.

Ik denk dan dat Henk gruwt van dat idee. Doe maar normaal. Ik zou het Henk de John-stadion trouwens een schitterende naam vinden. Henk waarschijnlijk niet. Het stadionplein naar hem vernoemen dan? Nee jongens!

Een tribune? Een kleedkamer? Een VIP-lounge? Of doen we in 2039 ons journalistieke werk vanuit de Henk de Jong-persruimte?

Ik vermoed dat een klein bordje bij de hoofdingang volstaat. Die glimlach op het gezicht van anderen is voor Henk mooi genoeg. Zo worden de meest enerverende twee jaren uit de Cambuur-historie nooit vergeten.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Promotie Cambuur
Cambuur