Heerenveen treft met AZ vooral een fraai vergezicht

Geen moment maakte SC Heerenveen gisteren aanspraak op de beste seizoensstart uit de clubhistorie. Dat lag aan de ploeg zelf, maar vooral aan een superieur AZ.

Lucas Woudenberg (links) treurt net als Jan Paul van Hecke (rechts) na de 0-2. Albert Gudmundsson juicht.

Lucas Woudenberg (links) treurt net als Jan Paul van Hecke (rechts) na de 0-2. Albert Gudmundsson juicht. FOTO OLAF KRAAK

De fraaie statistieken dienden niet als extra motivatie voor zijn voetballers, zei Johnny Jansen in aanloop naar het duel met AZ. Wel wist zijn spelersgroep dondersgoed, aldus de trainer, dat ze zich bij een overwinning op AZ in de geschiedenisboeken van de club zouden schieten.

Nooit startte SC Heerenveen immers beter aan het seizoen dan in 1997-1998, toen het door Foppe de Haan getrainde elftal na acht competitiewedstrijden op zeventien punten stond.

Een record dat dit seizoen niet wordt verbroken: Heerenveen blijft voorlopig op zestien punten staan. Nog steeds een puike start natuurlijk, maar een verbetering van het puntentotaal zat er gisteren tegen AZ geen moment in. Deels omdat Heerenveen zelf ronduit matig voetbalde. Maar dan nog: Jansen had werkelijk alle tactische en psychologische trucs uit de kast kunnen trekken en zijn spelers hadden mijlenver boven zichzelf kunnen uitstijgen – ook dan was er vermoedelijk geen kruid gewassen tegen de wervelstorm uit Alkmaar.

Heerlijke ploeg, dat AZ, met twee fantastische vleugelaanvallers, een uitgebalanceerd middenveld en continu opstomende backs. Het is een wonder dat het elftal van coach Arne Slot de eerste weken zoveel punten heeft laten liggen, onder meer tegen laagvliegers als Sparta en Fortuna Sittard.

Geen houden aan

Maar als het bij AZ eenmaal loopt, zoals zondag in het Abe Lenstra-stadion, dan is er simpelweg geen houden aan. Niet voor Heerenveen in ieder geval, dat eigenlijk vanaf de eerste minuut door de Alkmaarders in de wurggreep werd genomen en daar slechts twee keer uit ontsnapte.

Ja, de twee forse kansen voor rust van Benjamin Nygren (over) en Oliver Batista Meier (besluiteloosheid in de afwerking) werden door Jansen en zijn spelers logischerwijs benoemd. ,,Maar we waren vooral aan het tegenhouden”, erkende Jansen. ,,En vroeg of laat komt er een moment dat je dat niet meer lukt.”

Had de trainer een moment het idee dat zijn ploeg goed partij kon bieden tegen AZ? Jansen liet een stilte vallen. ,,Dat ik erover na moet denken, zegt volgens mij al genoeg”, aldus Jansen. ,,Ik heb dat gevoel te weinig gehad. Eerlijk is eerlijk: AZ was ook wel heel erg goed.”

Jansen: ‘Moeten bepaalde situaties sneller herkennen’

Voor de trainer van Heerenveen moet het agressieve, aanvallende voetbal van AZ in alle opzichten een prachtig vergezicht zijn. ,,Het spel van AZ ligt op een hoger niveau dan wij gewend zijn. Als we met zo’n ploeg willen meedoen, dan moeten wij bepaalde situaties op het veld sneller herkennen”, zei Jansen. ,,Maar misschien hebben we iets meer tijd nodig, voordat we ook tegen dit soort ploegen er een wedstrijd van kunnen maken.”

Jansen was daarmee overigens nogal optimistisch, zeker wanneer je de (financiële) mogelijkheden van Heerenveen afzet tegen die van AZ. Illustratief was de linksbuiten van de Alkmaarders, Jesper Karlsson.

Hij was deze zomer concreet in beeld bij Heerenveen, dat echter in de wachtkamer zat voordat de miljoenen van Chidera Ejuke binnen waren. AZ telde in de tussentijd eenvoudig zo’n 2,5 miljoen neer voor de Zweedse aanvaller, die gisteren de beste man op het veld was.

Overleven door operationele tekorten

Het was maar de vraag of Heerenveen uiteindelijk een dergelijk transferbedrag had kunnen en willen betalen. Maar het verhaal over Karlsson zegt alles over de verhoudingen tussen beide clubs. Waar AZ inmiddels voldoende wapens heeft om de vaderlandse top te bestormen, moet Heerenveen door de forse operationele tekorten elk seizoen domweg overleven.

AZ is, kortom, niet de meetlat waarlangs je Heerenveen zou moeten leggen. ,,Als je heel zwart-wit kijkt, verliezen we voorlopig alleen van Ajax en AZ”, zei Henk Veerman in dat licht treffend. ,,Dat is nog steeds geen schande.”

Wat dat betreft, biedt het competitieprogramma – Heerenveen speelt na de interlandbreak uitwedstrijden tegen achtereenvolgens RKC Waalwijk en ADO Den Haag – een uitgelezen mogelijkheid om het puntentotaal verder op te schroeven. ,,We raken van deze nederlaag tegen AZ niet in de war”, besloot Jansen. ,,We zijn goed onderweg. Dat gevoel staat voorop. Alleen had je nét even een stapje verder willen zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen