Heerenveen laat zich tegen PEC van zijn slechtste kant zien

Een slechte generale leidt in de regel een sublieme repetitie in. In dat geval deed vrijdagavond SC Heerenveen uitstekende zaken in Zwolle met het oog op de bekerkraker tegen Ajax van woensdag.

Henk Veerman maakt zich op voor alweer een aftrap in Zwolle.

Henk Veerman maakt zich op voor alweer een aftrap in Zwolle. Foto ANP/Cor Lasker

Natuurlijk draait het sinds tien dagen in Heerenveen alleen maar om die bekerwedstrijd van woensdag in het eigen Abe Lenstra-stadion. Die halve finale tegen Ajax, een mooier affiche bestaat niet. Dat duel zingt rond als de wedstrijd van het jaar.

Sinds Feyenoord anderhalve week geleden op sensationele wijze onder de voet werd gelopen (4-3), lijkt de eredivisie van ondergeschikt belang in de hoofden van de Heerenveners. Vorige week tegen FC Groningen en vooral vrijdagavond tegen Zwolle, in beide gevallen was de tweede helft te veel gevraagd voor de manschappen van Johnny Jansen. De trainer vond het aan de IJssel nog slechter dan onder de Martinitoren. ,,Vanavond zijn we echt door de ondergrens gezakt’’, concludeerde Jansen.

Prachtige volley

SC Heerenveen leek in Zwolle het duel met PEC na 45 minuten onder controle te hebben. De ploeg van Jansen was niet geschrokken van een paar levensgevaarlijke kansen van de thuisclub in de openingsfase en kwam zelf ook aardig voor de dag door een prachtige volley van Henk Veerman op de paal en een fraaie aanval die eindigde bij Tibor Halilovic.

In de 27ste minuut kwam SC Heerenveen verdiend op voorsprong. Siem de Jong was onder een voorzet van linksback Rami Kaib door gedoken waarna Mitchell van Bergen kon aanleggen voor de openingstreffer. Van Bergen had zelfs de 0-2 kunnen maken als gangmaker Joey Veerman hem in de loop nauwkeuriger had aangespeeld. Nu werd de rechterspits eerder richting cornervlag gedreven dan naar het vijandelijke doel.

Johnny Jansen zag het zwerk toen al drijven, de buitenwacht blijkbaar niet. Bij zendgemachtigde ESPN viel amper een onvertogen woord en analisten lieten op Twitter weten dat de organisatie bij Heerenveen stond als een huis. De mannen van Jansen leken heer en meester op het middenveld. De tweede goal was een kwestie van tijd, als met deze houding de gastheren ook in de tweede helft partij zou worden geboden.

Jansen zag het echter anders, bekende hij na afloop. ,,Het was voor rust ook al niet goed’’, mokte de oefenmeester. ,,Ik ga geen spelers aanwijzen, als collectief hebben we gewoon een offday gehad. Het tempo lag te laag, we vonden de vrijstaande mensen niet. We hielden te weinig druk.’’

Kinderlijk eenvoudig

In de tweede helft kwam PEC Zwolle al snel op gelijke hoogte en liep vervolgens kinderlijk eenvoudig uit. SC Heerenveen speelde op halve kracht, zo leek het. Passes kwamen niet aan, er werd rommelig verdedigd. En toen het in de respectievelijk 73ste en 82ste minuut weer eens voor het Zwolse doel verscheen, kopte De Jong en schoot Henk Veerman over.

Zo stond SC Heerenveen dus voor schut, een week nadat datzelfde PEC Zwolle als enige eredivisieploeg dit seizoen kopje-onder ging tegen FC Emmen. Dat kostte John Stegeman zijn baan als trainer, hij zal dit seizoen worden opgevolgd door Bert Konterman.

Wie de belachelijke voorstelling van Heerenveen toch van een vrolijke kant wil bekijken, mag zich vastbijten in de oer-Hollandse uitdrukking dat een slechte generale een fantastische repetitie belooft. In dat geval deed SC Heerenveen met het oog op woensdag goede zaken.

,,Vandaag was een wanprestatie’’, zei de jarige aanvoerder Henk Veerman (30). ,,En woensdag is een wedstrijd op zich. Ik mag hopen dat er al jongens met hun hoofd bij de wedstrijd tegen Ajax zaten. Dan is dat tenminste een verklaring voor vandaag. En kunnen we woensdag een goeie wedstrijd verwachten. Ik denk niet dat het resultaat van vanavond doorwerkt naar woensdag. Dat is een aparte wedstrijd. We moeten meer agressie tonen, druk op de bal.’’

Dus woensdag wordt totaal anders dan vandaag?

Veerman: ,,Tegen Feyenoord hebben we laten zien dat we ook van een hele goeie ploeg kunnen winnen. Leeft bij mij ook. Als je voor de halve finale van de beker niet gemotiveerd bent, kun je beter stoppen met voetballen. Schrijf dat maar op.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport