SC Heerenveen heeft nog veel om voor te voetballen in de resterende zeven duels

Met een thuiswedstrijd tegen Ajax, zondag om 16.45 uur, begint SC Heerenveen aan de seizoensfinale. Waar voetbalt de ploeg van Johnny Jansen nog voor?

Arjen van der Heide tijdens de wedstrijd van SC Heerenveen tegen FC Twente (0-0).

Arjen van der Heide tijdens de wedstrijd van SC Heerenveen tegen FC Twente (0-0). FOTO ANP

De play-offs

Wie een blik op de ranglijst werpt, vermoedt dat Heerenveen dit seizoen alleen nog maar kan winnen. Degraderen kan immers niet meer, terwijl de achtste plaats, goed voor een plek in de play-offs, binnen handbereik is.

Johnny Jansen benutte de interlandbreak voor een korte vakantie én reflectie. Met als gevolg dat hij zijn trainingen nu iets anders aankleedt. ,,We leefden door het drukke schema van wedstrijd naar wedstrijd. Daardoor trainden we veel tactisch, terwijl deze groep vooral moet uitvoeren”, zei Jansen. ,,Ik merkte bij de jongens dat hun hoofd een beetje vol zat. Het was goed om even afstand te nemen. Natuurlijk wordt er nu ook op tactiek getraind. Alleen doen we dat in kleinere vormen. Dat geldt ook voor de groepen, zodat jongens vaker in spelsituaties terechtkomen.”

Makkelijk is het resterende programma allerminst, te beginnen met de monsterklus tegen Ajax. ,,Voor ons een kraker”, weet Jansen. ,,We gaan voor een goed resultaat, maar willen hoe dan ook een goed gevoel aan de wedstrijd overhouden.”

Een goed gevoel

Jansen raakte het onderwerp zelf aan. Een goed gevoel. Dat geldt niet alleen voor het duel met Ajax. Heerenveen moet in de resterende zeven wedstrijden de supporters en sponsoren raken. De club start vandaag met de nieuwe seizoenkaartencampagne. Hoe doordacht de ideeën ook mogen zijn – de mate waarin de achterban zich identificeert met het elftal bepaalt voor een groot deel of Heerenveen in de buurt komt van de 8500 jaarkaarten die dit seizoen werden verkocht.

Rijpen van talenten

Natuurlijk wil Jansen in de seizoensfinale zoveel mogelijk punten pakken. Tegelijk kijkt de trainer met een schuin ook naar de volgende jaargang. Wat zegt dat over het perspectief van talenten als Arjen van der Heide en Rami Hajal?

,,Arjen en Rami zitten bij de selectie en maken hun minuten in het eerste elftal”, aldus Jansen. ,,Het zou hartstikke mooi zijn als het straks samen gaat: wedstrijden winnen én speeltijd voor onze talenten. Met Rami gebeurt dat de laatste wedstrijden al. Arjen is een tijd geblesseerd geweest. Hij is na de winterstop weer fit en viel onlangs goed in tegen FC Twente. Nu moet hij dat niveau doorzetten.”

Televisiegelden

De eerste voetballer, extatisch juichend omdat hij voor zijn club een paar ton aan televisiegelden heeft veiliggesteld, moet nog geboren worden. Maar de financieel onderlegde mensen in het Abe Lenstra-stadion houden de prestaties van Heracles nauwlettend in de gaten. Het verhaal is bekend: eindigt Heerenveen één of twee plaatsen lager dan de club uit Almelo, dan moeten er respectievelijk drie en zes ton aan televisiegelden worden ingeleverd.

Wat dat betreft vatte Michel Jansen – woordvoerder van de werkgroep technische zaken bij Heerenveen – het deze week treffend samen. ,,We moeten ons gewoon richten op de play-offs. En halen we die, dan is het verhaal over de tv-gelden ook geen issue meer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen