Heerenveen-aanwinst Benjamin Nygren: mentaal sterker na harde levensles

De carrière van Benjamin Nygren (19) verliep in één rechte lijn omhoog. Tot vorig seizoen bij Genk. ,,Maar die periode heeft me mentaal sterker gemaakt”, zei de aanvaller, die dinsdag werd gepresenteerd bij SC Heerenveen.

Benjamin Nygren in het Abe Lenstra-stadion: ,,Ik heb alleen maar goede verhalen over deze club gehoord.”

Benjamin Nygren in het Abe Lenstra-stadion: ,,Ik heb alleen maar goede verhalen over deze club gehoord.” FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Het kon eigenlijk niet beter. Benjamin Nygren startte iets meer dan een jaar geleden in zijn eerste competitiewedstrijd voor KRC Genk, thuis tegen Kortrijk, in de basis. Met een rake knal uit een rebound scoorde Nygren meteen zijn eerste doelpunt van het seizoen.

De entree van Nygren bij Genk paste feilloos bij zijn loopbaan, waarin tot dan alles vanzelfsprekend leek. Zijn opleiding bij IFK Göteborg, die hij fluitend doorliep en de club waar hij als puber al in het eerste elftal stond. De selecties voor de Zweedse jeugdelftallen. De interesse van Europese topclubs als Bayern München en Manchester City.

Druk op de schouders

Parallel aan zijn ontwikkeling waren de verwachtingen die rondom Nygren werden gecreëerd. Ja, zelfs de vergelijking met de grootste Zweedse voetballer aller tijden ging geregeld op. ,,De druk die op de schouders van die jongen rust, is immens”, tekende de Belgische krant Het Laatste Nieuws een jaar geleden op uit de mond van Poya Asbaghi, zijn trainer bij IFK Göteborg. ,,Groter dan bij Zlatan Ibrahimovic toen hij 17 was.”

Nygren koos een jaar geleden voor de weg der geleidelijkheid. Hij wilde eerst de stap maken naar een kleinere competitie, zodat hij wellicht later als volwassen prof naar de grotere voetballanden kon. Zijn volgende bestemming werd Genk, dat een transfersom van 3,7 miljoen euro voor hem betaalde – een bedrag dat door bonussen nog verder kon oplopen.

Een jaar niet gespeeld

Vanzelfsprekend begon Nygren vorig seizoen ook in het tweede competitieduel van Genk in de basis. ,,Maar ik werd in de rust gewisseld. Vervolgens heb ik geen minuut meer voor Genk gespeeld. Heel vreemd”, blikte de aanvaller dinsdag terug. ,,Natuurlijk heb ik de trainer van Genk gevraagd om een uitleg. We dachten anders over voetbal. Laten we het daar maar op houden.”

Het betekende voor Nygren zijn eerste sportieve tegenslag. ,,Bijna een heel jaar niet voetballen, een groot deel van het seizoen zelfs niet bij de wedstrijdselectie zitten... Dat wil geen enkele voetballer.”

,,Tot Genk ging alles vanzelf”, vervolgt Nygren. ,,Maar uiteindelijk krijgt iedereen wel een keer met tegenslag te maken. Het afgelopen jaar was heel moeilijk voor mij, vooral mentaal. Maar ik kan nu zeggen dat die periode me sterker heeft gemaakt. Zelfverzekerder ook.”

'Alleen maar goede verhalen gehoord'

Voor zowel Nygren als Genk bood een verhuurperiode uitkomst. Zo’n drie weken geleden toonde Heerenveen interesse. ,,Ik heb alleen maar goede verhalen over deze club gehoord”, zegt Nygren. ,,Bovendien heeft Heerenveen een behoorlijke geschiedenis van Zweedse voetballers die hier succesvol zijn geweest.”

De vleugelaanvaller, die ook als spits uit de voeten kan, voetbalt de komende twee seizoenen in het Abe Lenstra-stadion. Heerenveen bedong daarnaast een optie tot koop. ,,Ik wil hier zoveel mogelijk wedstrijden voetballen”, besluit Nygren.

,,Maar vooral plezier hebben in het spel. Want uiteindelijk was dat de reden waarom ik vroeger, met mijn vriendjes op het schoolplein, met voetballen ben begonnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen