Harry van Raaij: eenvoudig, maar meesterlijk rekenwonder

Harry van Raaij: eenvoudig, maar meesterlijk rekenwonder ANP

"Wel leuk", zei Harry van Raaij over zijn uitverkiezing tot beste bestuurder uit het betaald voetbal in het seizoen dat hij afscheid nam als voorzitter van PSV. Een man van veel poeha was het aimabele boegbeeld van de club niet. "Status heeft me nooit geïnteresseerd. Ik streef macht noch publiciteit na. Voorzitter of supporter, je positie maakt geen verschil." De markante PSV'er is op 84-jarige leeftijd overleden.

Als zoon van een timmerman werd Van Raaij in 1936 geboren in Haps (Noord-Brabant). "Een simpel arbeidersgezin met acht kinderen in een besloten, bekrompen, katholieke gemeenschap", zei hij daar zelf over. Het lag ook voor de hand dat hij eerst misdienaar werd, naar het klooster ging en als priester zou eindigen. Het liep anders.

De jonge Harry wilde zijn vader achterna. Pa Van Raaij begon na de oorlog zijn eigen bedrijf. "Ik herinner me dat hij tegen mijn moeder zei dat we nog maar een kwartje te verteren hadden. De manier waarop mijn vader vanuit het niets iets heeft opgebouwd dat binnen zijn bereik lag; ik denk dat ik dat ook in me heb."

Boerenverstand

Gezegend met een "normaal boerenverstand’’ ging Van Raaij studeren in de grote stad. Op de hbs in Eindhoven blonk hij uit in de financiële vakken. Hij wilde iets bereiken, weg van de armoede. In 1954 begon hij als laagste assistent bij Philips. "Het leven was simpel: je ging bij Philips werken en als voetballiefhebber ging je op zondag naar PSV kijken." Hij schopte het tot hoofd van de accountantsdienst en rapporteerde rechtstreeks aan de raad van bestuur.

Op bijzondere wijze rolde hij daarna binnen bij zijn favoriete club. "Met bestuurslid Piet Brouwers had ik altijd heftige discussies. Ik snapte niks van het beleid, PSV verkocht altijd de beste spelers. Brouwers zei dat ik, als ik het zo goed wist, maar in het bestuur moest gaan zitten."

Penningmeester

En zo werd hij in 1984 penningmeester bij PSV, eerst bij de vereniging en stichting, later bij het bestuur. "PSV was het piemeltje van de voetballerij, een miljoenenploegje zonder winnaars", verklaarde hij over zijn begintijd. "We zeiden: als we het roer niet omgooien, komen we er nooit. Als provincieclub zijn we erin geslaagd aansluiting te vinden bij de metropolen."

Van Raaij groeide uit tot het financiële brein van de voetbalclub. Hij stoeide met getallen die in de loop der jaren alleen maar groter en groter werden. "Een voetbalclub moet je runnen als een gewoon bedrijf", zei hij daarover.

Internationale competitie

Het concern PSV moest daarom ook uitzien naar expansiemogelijkheden in een internationale competitie, oordeelde Van Raaij. Al in 1988 bestond het idee in zijn hoofd. "Ik ben ervan overtuigd dat de andere topclubs in Nederland ooit om zullen gaan voor dit idee." Maar ‘zijn’ Europese competitie kwam er vooralsnog niet.

In 2005 nam Harry van Raaij officieel afscheid. Hij bleef een graag en vaak geziene gast in Eindhoven.

Nieuws

menu