Harkemase Boys, amateurclub in profbekertoernooi: wanneer ben je prof en wanneer niet?

Wanneer ben je prof en wanneer ben je dat volgens de overheid niet? In het voetbal is het duidelijk: Heerenveen en Cambuur mogen blijven spelen.

Harkemase Boys in het bekerduel tegen Flevo Boys.

Harkemase Boys in het bekerduel tegen Flevo Boys. Foto: Jilmer Postma

,,Het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie kan op de huidige voet door, dus zonder publiek’’, aldus premier Mark Rutte dinsdagavond. Ook alle andere sporters met een A-status mogen in beweging blijven. Dat betekent concreet dat iemand als Epke Zonderland gewoon kan blijven trainen.

Toch dient zich over twee weken een praktisch probleem aan. In de eerste ronde van de KNVB-beker spelen niet alleen Heerenveen (tegen TOP Oss) en Cambuur (tegen RKC), maar ook Harkemase Boys (uit bij Kozakken Boys). Harkemase Boys komt uit in de derde divisie en die league wordt door de overheid als amateurcompetitie gezien. De club is daarom trots dat ze zich heeft geplaatst voor het profbekertoernooi.

Harkemase Boys trainde dinsdagavond voor het laatst in groepsverband. Met ingang van woensdag is dat voor in elk geval vier weken verboden. Dus dat bekerduel tegen Kozakken Boys op woensdag 28 oktober lijkt niet door te kunnen gaan. ,,Wij zijn amateurs’’, benadrukte Harkemase Boys-coach Jan Piet Bosma nog maar eens een keer. ,,Net als Kozakken Boys. Maar ja, we spelen mee in een proftoernooi. Het is frustrerend om in deze coronatijden te werken.’’

Het bestuur van Harkemase Boys wil woensdag de vergadering van de clubs in de tweede en derde divisie met de KNVB afwachten. Misschien dat de KNVB kan lobbyen dat het eerste elftal toch kan blijven trainen, betoogde voorzitter Sippe Heeringa dinsdagavond. ,,Want wy wolle dy wedstryd tsjin Kozakken Boys graach spylje. Al is it allinne mar om dy startpreemje fan 10 tûzend euro.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport