Harkemase Boys baalt van bekerbesluit bond

Kian Visser heeft namens Harkemase Boys gescoord in het bekerduel tegen Flevo Boys. Na deze wedstrijd lootten de Harekieten tegen Kozakken Boys. Die wedstrijd gaat nu definitief niet door. Foto: Jilmer Postma

Sippe Heeringa voedde de voorbije weken de KNVB met allerlei ideeën om de coronavoetbalcrisis nog een beetje te veraangenamen, maar de voorzitter van Harkemase Boys werd amper gehoord.

Woensdagmorgen vernam hij dat de amateurclubs het KNVB-bekertoernooi bij de profs definitief niet mogen afmaken. ,,Teloarstellend’’, aldus Heeringa. Hij had bedacht het toch al gemankeerde seizoen in de derde divisie te halveren zodat er in het kalenderjaar 2021 voldoende tijd zou zijn geweest het bekertoernooi uit te spelen.

De bond lichtte woensdag toe waarom de 26 amateurclubs uit het speelschema worden gehaald. Dat deed directeur Eric Gudde nadat premier Rutte dinsdagavond bekendmaakte dat het amateurvoetbal tot zeker half december stilligt. Harkemase Boys had op 2 december moeten aantreden tegen Kozakken Boys.

,,Het verder doorschuiven van de eerste en tweede bekerronde naar de tweede competitiehelft is niet mogelijk, door de krappe speeldagenkalender van het betaald voetbal’’, aldus Gudde. ,,Om het bekertoernooi dit seizoen uit te spelen, is het daarom helaas noodzakelijk om alleen met de betaald voetbalclubs door te gaan. Maar ook bij die clubs rijzen de problemen. We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo’n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden.’’

Heeringa: ,,Ik bin wol tefreden hoe’t de KNVB ús kompenseart. Wy krije it startjild fan dizze earste ronde.’’ Dat is 10.000 euro. Verder mogen de amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten zo’n 200.000 euro verdelen. ,,Ik rekenje dus yn totaal op 15 túzend euro’’, aldus Heeringa.

De directie van de KNVB en andere vertegenwoordigers uit de sportwereld hebben volgende week opnieuw een gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg en Sport), waarbij ook de problemen en deadlines van het voetbal opnieuw worden besproken.

Het schrappen van amateurverenigingen uit de KNVB-beker heeft gevolgen voor de rest van het toernooi. Ajax, PSV, Feyenoord en AZ nemen zaterdag ook deel aan de loting voor de tweede ronde, net als de elf winnaars van profclubs die onderling tegen elkaar hebben gespeeld en de acht profclubs die nu niet tegen een amateurclubs in actie hoeven te komen.

Om in de achtste finales op zestien clubs uit te komen, zullen er in de tweede ronde door veertien profclubs zeven duels worden gespeeld. De negen clubs die na de loting overblijven, krijgen een vrijstelling voor de achtste finales. De tweede ronde staat voor 15, 16 en 17 december op het programma. De achtste finales voor 19, 20 en 21 januari 2021.

Nieuws

menu