Hardloopster Hinke Schokker uit Eastermar wil in één poging twee wereldrecords breken: het record 100 kilometer en het 24-uurs record

Hinke Schokker in 2019. Foto Harry Tielman

Hardloopster Hinke Schokker uit Eastermar wil op vrijdag 17 en zaterdag 18 september in één poging twee wereldrecords breken: op een loopband in het centrum van Eastermar wil ze het wereldrecord 100 kilometer verbreken en vervolgens het record 24 uur aanvallen.

In 2019 werd ze Nederlands kampioen op de 100 kilometer. Het idee om het wereldrecord aan te vallen kwam vorig jaar, dat record staat nu op 8 uur en 14 minuten. Tijdens trainingsrondjes in en rondom Eastermar werd vervolgens wel eens gekscherend geroepen dat ze dan ook maar het wereldrecord 24 uur aan moest vallen. Dat besloot ze dan ook maar gelijk te doen.

Het wereldrecord 24 uur staat nu op een afstand van 247 kilometer. Het plan van Schokker is om de 100 kilometer in ongeveer 8 uur af te leggen en om vervolgens in de resterende 16 uur nog eens 150 kilometer te lopen. Ze doet dit alles om geld in te zamelen voor KiKa en in het bijzonder voor de jonge Berend, zoon van journaliste Nynke Sietsma, die vorig jaar overleed aan de gevolgen van kanker. Tijdens Schokkers recordpogingen zullen mensen die ook geld ophalen voor dit doel in estafettevorm met haar meelopen op een loopband.

Nieuws

menu