Hamstra deelt plannen voor komende maanden voor SC Heerenveen: 'Dat zijn de prioriteiten'

Eerst de vacante posities invullen, daarna kijken wat er verder mogelijk is om de selectie van SC Heerenveen te versterken. Zie daar het plan van Gerry Hamstra voor de komende maanden.

Technisch manager Gerry Hamstra van SC Heerenveen.

Technisch manager Gerry Hamstra van SC Heerenveen. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

De technisch manager van SC Heerenveen moet vooralsnog voorzichtig manoeuvreren op de transfermarkt, want het budget waarover hij kan beschikken is mede als gevolg van de coronacrisis kleiner dan vorig jaar. Ook de voetbalafdeling bij de club ontkomt niet aan bezuinigingen. 

Heerenveen heeft in de eerste plaats een paar keepers, een linker centrale verdediger en naast Runar Espejord een extra spits nodig. ,,Dat zijn de prioriteiten”, zegt Hamstra.

Spelers verkopen

Wil Heerenveen het elftal op andere posities versterken, dan zullen er eerst anderen moeten worden verkocht. 

,,Kijk naar vorig jaar. Toen ging Michel Vlap naar Anderlecht en daardoor konden we nog drie nieuwe spelers halen, onder wie Chidera Ejuke. We moeten als club blijven investeren in jonge, talentvolle spelers. Dat is ook de clubfilosofie: voetballers beter maken en na een paar jaar doorverkopen.” De transfermarkt sluit dit jaar pas op 5 oktober. 

De technisch manager zegt vaak dat hij wil bouwen bij Heerenveen. In de praktijk is dat lastig. ,,Dat blijft zo zolang we het operationeel tekort bij de club niet onder controle hebben. Dat is gewoon de realiteit. Verkoop van spelers is nodig om de tekorten af te dekken en de club draaiende te houden.”

Kosten hoger dan inkomsten

Door de coronacrisis wordt het exploitatietekort nog wat groter. Vanaf de competitiestart in het tweede weekeinde van september is een beperkt aantal toeschouwers welkom in het Abe Lenstra-stadion, maar geld levert dat amper op. Integendeel. De kosten, zei directeur Cees Roozemond eerder, zijn met zo’n 5000 mensen op de tribunes zelfs hoger dan de inkomsten. 

De club gaat vooralsnog uit van het slechtste scenario. Mochten de inkomsten de komende tijd meevallen, bijvoorbeeld door de verkoop van meer seizoenkaarten of extra sponsoren, dan gaat het budget waarover de voetbalbaas van Heerenveen kan beschikken nog omhoog.

,,Ons voordeel is dat vijf spelers voor wie altijd wel belangstelling is (Ejuke, Joey Veerman, Rodney Kongolo, Ibrahim Dresevic en Mitchell van Bergen, red.), allemaal nog twee of drie jaar vastliggen. Hadden ze nog een contract voor een jaar gehad, dan hadden we nu het mes op de keel gehad. Dan hadden we misschien wel voor een lager bedrag dan we hadden gewild spelers moeten laten gaan. Nu zeggen we: we moeten weliswaar verkopen wegens het operationeel tekort en corona, maar alleen tegen een goede prijs.”

Op individuele ontwikkeling ingezet

De selectie van Heerenveen werkte dinsdag de laatste training van het gestaakte seizoen af. ,,Het vervelende was dat spelers en staf zich de afgelopen tijd qua competitie of wedstrijden nergens op konden focussen”, zegt Hamstra. 

,,Maar het goede is dat er vol is ingezet op individuele ontwikkeling. En in de scouting hebben we onze team- en positieprofielen aangescherpt. Wat verwachten we nu écht van het team, waaraan moet een speler van Heerenveen op een bepaalde positie nu precies voldoen. Normaal kom je daar wat minder snel aan toe, maar we hadden er nu de tijd voor.” 

Op zaterdag 18 juli is de eerste training van het nieuwe seizoen. Normaal is sportpark ’t Paradyske in Langezwaag altijd de plaats waar Heerenveen zich in de zomer voorbereidt, maar het complex van de vijfdeklasser ondergaat een onderhoudsbeurt. ,,Daar kunnen we dus niet terecht”, zegt Hamstra. ,,We zijn bij drie andere clubs geweest. Een keus is nog niet gemaakt.”

Doan vraagteken

Vooralsnog telt de eerste selectie dertien spelers. Emil Frederiksen, momenteel verhuurd aan het Deense Sønderjyske, komt daar mogelijk bij. Verder sluiten jonge spelers als Timo Zaal, Yoram Boerhout, Djenahro Nunumete en Rein Smit aan tijdens de voorbereiding. Negen voetballers zijn vertrokken.

Wat er met de van Hanoi gehuurde Doan Van Hau gaat gebeuren is nog steeds onduidelijk. Heerenveen zou hem willen houden, maar niet als de club dan stevig in de buidel moet tasten. Er zullen weer Vietnamese geldschieters moeten worden gevonden om een langer verblijf van de verdediger te bekostigen. ,,Achter Doan staat nog een vraagteken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen