Halfvol

Dat er voor mij helemaal niets aan was, die voetbal- en schaatswedstrijden zonder publiek. De conclusie kwam van de andere kant van de tafel, waar een vriend een bakkie koffie dronk. Jawel, een beetje gezelligheid is ons niet vreemd.

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Ik keek in zijn kop en wat ik al dacht, was zo. Zijn koffiemok was half leeg. Ik keek in de mijne. Halfvol nog. Ik voel me juist bevoorrecht dat ik nog in stadions mag komen. Ook zonder publiek geniet ik van sport. Zeker na het goede advies van eerder die week.

Een collega zei me dat ik de coronatijd niet zo zwart moest zien. Ik was boos over het vuurwerkverbod. Maar geen vuurwerk afsteken, heeft toch ook voordelen? ,,Het glas is halfvol’’, kreeg ik mee.

Daar heb ik over nagedacht. Nou vooruit, ik hoef op nieuwjaarsdag niet die papierbende op straat op te ruimen. Alleen een paar ingedeukte verfbusjes met een gat in de bodem in de container mikken en klaar. Vroeger gebruikten we die voor een minivorm van carbidschieten. Dat ga ik weer doen. Weer een stukje nostalgie terug in mijn leven. Wat een genot! Is het glas halfvol genoeg?

Mijn nostalgische bui werd aangewakkerd door Hilbert van der Duim (zie hiernaast). Hij was een van de sporthelden uit mijn jeugd. Zeven, acht jaar oud was ik en op zaterdagochtend vroeg zat ik er al klaar voor. Met mijn zelfgemaakte invulschema, achterop een dambord geplakt. Mijn vader had het alleenrecht op het voorgedrukte schema in de krant.

Waren mijn ingevulde tijden genoeg voor de titel?

De pan snert pruttelde de hele ochtend op het fornuis. Lekker voor in de dweilpauzes. Maar wanneer Hilbert eindelijk op de televisie verscheen, kreeg ik geen hap door de keel. Zou ie blijven staan? Bloedstollende spanning. Waren mijn ingevulde tijden genoeg voor de titel?

Vandaag is het NK allround. Zonder Hilbert, maar met Sven, Patrick, Antoinette en Ireen. Het is een uitgelezen kans voor een uitje in eigen huis. Ga met zijn allen op de bank zitten en kijk naar schaatsen. Net als vroeger.

Een invulschema in de krant krijgen, lukte me helaas niet. Maar maak er zelf eentje. Een vel papier, een liniaal en een potlood volstaan. Zet de snert op het vuur en maak warme chocolademelk. En vergeet vooral niet om de mok op zijn minst halfvol te schenken.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column