Groeibriljanten uit Reduzum bij korfbalteam Mid Fryslân

Met Marije Visser en Jesper Tolsma heeft Mid Fryslân een paar groeibriljanten in de ploeg. In de hoofdklasse moeten de twee verder rijpen.

Jasper Tolsma legt aan namens Mid Fryslân, terwijl Anke Rinsma en Britt Rottink (7) toekijken.

Jasper Tolsma legt aan namens Mid Fryslân, terwijl Anke Rinsma en Britt Rottink (7) toekijken. FOTO HENK JAN DIJKS

Ineens was het zaterdag bibberen voor Mid Fryslân/Jansma Burdaard in de hoofdklassederby tegen SCO/Motip Dupli. De bezoekers uit Oldeholtpade leken kort na de pauze op de knieën gedwongen (12-7), maar kwamen knap terug naar 18-18. Een benutte strafworp van Marije Visser (19) bracht vlak voor tijd alsnog de beslissing in het voordeel van de thuisclub.

Ze haalde opgelucht adem. ,,Ik ben bepaald geen stippenkoninging. Dat zag je ook wel bij de eerste, die ik nog miste”, zei ze met een glimlach. Maar volgens de nieuwe regels is iedere speler of speelster sinds dit seizoen verplicht zelf de strafworp die hij of zij meekrijgt te nemen. ,,In de A-junioren nam ik ze wel altijd, maar sinds ik in het eerste speel, pakt Jakko de Nekker ze altijd in ons vak. Strafworpen nemen is iets wat je moet bijhouden. Maar er is op te trainen, natuurlijk.”

Dat is haar wel toevertrouwd, de wil om beter te worden. Maar voorlopig doet Visser, dochter van clubman Jan Theun Visser, dat nog wel bij haar eigen club, lekker dicht bij huis in Reduzum. ,,LDODK heeft me voor dit seizoen ook weer benaderd, maar ik speel hier pas sinds vorig seizoen vast in het eerste. We spelen op het veld en in de zaal hoofdklasse. Ik heb hier nog genoeg te leren.”

'Fielt dochs as thús'

Jesper Tolsma maakte in de zomer van 2019 wel de overstap naar LDODK, al was dat wel naar het juniorenteam, dat in de landelijke hoofdklasse (hoogste niveau) actief is. Eigenlijk was hij van plan om minimaal twee jaar in Gorredijk te korfballen en het beviel hem ook goed bij LDODK. Maar korfballen bij Mid Fryslân trok hem uiteindelijk meer aan. ,,It is lekker om werom te wêzen. Dit fielt dochs as thús.”

De zoon van Peter en Elske Tolsma – Peter is hoofdcoach en samen met Elske korfbalde hij jarenlang op hoog niveau bij Marfûgels, Stânfries en later Mid Fryslân – had echter niet verwacht nu al in het eerste te staan. ,,Dat wie net it doel doe’t ik werom kaam. Ik woe nei de seleksje en dan soe ik wol sjen hoefolle ik spylje soe. It twadde hie ek moai west, want fan Marvin Smorenburg kin ik ek noch in protte leare.”

Door een mensicusoperatie voor Martijn de Bruin, de aanvoerder die in het zaalseizoen weer fit hoopt te zijn, kwam er een plekje vrij. Tolsma, net als zijn geblesseerde ploeggenoot groot, greep zijn kans. Hij lijkt qua karakter in bepaalde opzichten wel wat op zijn vader, weet Tolsma junior. ,,Ik kin lykas heit superentûsjast wêze oer dingen. Dan gean ik der fol foar.” Het levert aan de etenstafel ook weleens een botsinkje op. Met een lach: ,,Ik ha myn wurdsje wol klear, ja.”

Nog verder groeien

Natuurlijk, het is weleens lastig als je vader ook je coach is, stelt de achttienjarige Tolsma. ,,Oaren gean nei hús ta nei in minne wedstriid of training en dan is it klear. Ik krij thús echt ek noch wol wat dingen te hearren. Mar dat hindert neat, dêr moat ik mar mei omgean. En ik wurd der ek better fan.”

Want dat is wel waar alles voor Tolsma en Visser om draait dit jaar. Visser: ,,Ik ben allround, heb mijn lengte mee, maar ik wil aanvallend nog beter in de één tegen één worden. Dat kan in dit mooie team heel goed.” Tolsma: ,,It is moai dat Marije bleaun is. Dit Mid Fryslân kin noch fierder groeie, dêr bin ik fan oertsjûge.” 

Wat dat betreft zou het mooi zijn, hintte Tolsma lachend, als Wessel Bergsma ook weer terug zou komen van LDODK. Bergsma, geopereerd aan zijn enkel, was zaterdag aandachtig toeschouwer in Reduzum. Hij liep op krukken. ,,En dan mei hy syn freondin (LDODK-speelster Marlou Kuiper, red.) ek wol meinimme.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport