Gouden Suzanne, koning Kjeld, de deceptie van Kramer en 'De Val'

Nu de schaatsers en shorttrackers hun laatste meters hebben gereden, is het tijd om de balans op te maken. Dit was 2017/2018, aan de hand van 10 hoogte- en dieptepunten.

Groot is de teleurstelling bij Sven Kramer na zijn desastreuze 10 kilometer op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Hij feliciteert Ted-Jan Bloemen die goud wint. FOTO ANP

Groot is de teleurstelling bij Sven Kramer na zijn desastreuze 10 kilometer op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Hij feliciteert Ted-Jan Bloemen die goud wint. FOTO ANP

De gouden missie van Wüst

Ze was niet in vorm, had blessures, het rommelde in de ploeg, haar biografie werd uitgesteld. Alle seinen leken op rood te staan voor Ireen Wüst in Pyeongchang. Vier jaar lang stond alles in het teken van haar missie: na Turijn, Vancouver en Sotsji (twee) het kwartet van gouden Olympische Spelen voltooien. Wüst slaagde op de 1500 meter met vlag en wimpel. Met recht de winterkoningin van de Nederlandse sport.

Kramers deceptie

Je hebt verliezen en verliezen. De nederlaag van Sven Kramer op de olympische 10 kilometer was schitterend van lelijkheid. Zwoegend onderging Kramer de lange lijdensweg. En zag bevestigd wat hij al langer wist: hij is dit seizoen lang niet zo goed als iedereen dacht. En het lot van Kramer: hij kan nog zo veel winnen, een unieke derde goud op de 5 kilometer bijvoorbeeld, een nederlaag is altijd groter nieuws. Zéker op de 10 kilometer.

De bevestiging van Bloemen

Dat wereldrecord op de 10 kilometer van Ted-Jan Bloemen, het was een eenmalige uitschieter. Gereden op hoogte bovendien, in een stadion op zeeniveau zou Bloemen er nooit aan te pas komen.

En toen rekende de Nederlander in Canadese dienst af met al die veronderstellingen. Eerst in Salt Lake City, door ook op de 5 kilometer het wereldrecord van Kramer af te snoepen, daarna in Zuid-Korea door hem op ‘zijn’ 10 kilometer te verslaan.

De val die iedereen voelde

Er werd een WK allround geschaatst in het Olympisch Stadion en een Nederlander won. Maar écht feest was het niet. Daarvoor voelde het publiek te veel mee met Sverre Lunde Pedersen. Duidelijk de beste van het weekeinde, maar een val op de afsluitende 10 kilometer werd hem fataal. De tranen van de Noor ontroerden misschien nog wel meer dan de eerste zege van Patrick Roest.

Nuis doet het, twee keer

De 1500 meter had hij al binnen. Het koningsnummer, maar niet voor Kjeld Nuis. Hij vindt de 1000 meter nog net iets mooier. Het is al twee jaar zijn afstand. In de Gangneung Oval moest het gebeuren. In de laatste rit, met een clown als tegenstander, een valse start en een bloedstollende wissel. Maar Nuis bleef overeind en mag zich de komende vier jaar tweevoudig olympisch kampioen noemen.

Stuiterbal Schulting

Door haar brutaliteit kondigde ze zich al vroeg aan als nieuwe Nederlandse hoop op shorttracksucces, maar echt reëel was dit de afgelopen jaren nog niet. Suzanne Schulting is niet het grootste talent op schaatsen, maar topsport en de wil om te winnen zit in haar DNA, aldus bondscoach Jeroen Otter. Vaak afgeleid, soms onhandig, altijd gretig. Regelmatig ging het mis. In Gangneung loste de twintiger uit Tijnje haar status als belofte in. Met overmacht won ze, tot ieders verrassing waaronder haar eigen, de 1000 meter. Het eerste Nederlandse shorttrackgoud ooit.

Dubbel vals van Dai Dai

Er zijn veel verliezers bij een Olympisch kwalificatietoernooi, maar het ene verlies smaakt zuurder dan het andere. De eerste regel in het schaatsen: stil blijven staan voor het startschot. Zeker wanneer er al een keer vals is gemaakt. Voor Dai Dai Ntab, een van de beste 500-meterrijders ter wereld, was zijn olympische seizoen al voor 2018 voorbij. Niemand die hij dat kan verwijten, behalve zichzelf.

Fenomeen Ter Mors

Haar rug, haar knie, mentaal: de carrière van Jorien ter Mors kent genoeg problemen. Desondanks wist ze altijd te imponeren. Tot het OKT in december, tot ze faalde op de 1500 meter – de afstand waarop ze regerend olympisch kampioen was. De wederopstanding die volgde was fenomenaal. Ter Mors richtte zich op haar overgebleven afstanden. Met overmacht won ze de 1000 meter. Om vervolgens als eerste sporter ooit ook brons te winnen op de aflossing in die andere schaatsdiscipline, het shorttrack.

Bizar relaybrons

Met sportschoenen aan de voeten brons winnen, dát is shorttrack. Die drie laatste woorden worden vaak gebezigd in de shorttrackwereld. De sport is voor de leek soms onnavolgbaar. Na eerder verlies in de halve finale wonnen de Nederlandse vrouwen wel de B-finale en schoven uiteindelijk, na twee penalty’s in de zogenaamde A-finale, door naar het podium.

De soap JustLease

Een soap met alleen maar verliezers. JustLease begon succesvol als bedrijf dat het avontuur aanging met Ireen Wüst, in haar jacht op haar vijfde olympische goud. Tot Wüst een paar weken na haar winst op de 1500 meter bekendmaakte dat de sponsor door wilde, maar zonder haar. Ze zou met haar 31 jaar te oud zijn, zo was haar verteld, wat daarna weer door JustLease werd ontkend. De slotsom na een pijnlijk welles-nietes-spel: de sponsor stapt uit de sport die het toch al aan voldoende geldschieters ontbreekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport