Goede generale voor Spelen, maar ook werk aan winkel

Na vijf weken in hotels in Wolvega, Sneek en Emmeloord, zijn de internationale topschaatsers huiswaarts gekeerd in de wetenschap dat over een jaar de Winterspelen al zijn.

Jorrit Bergsma.

Jorrit Bergsma. Foto ANP/Vincent Jannink

De knoop is uit de schaatsbubbel gehaald. Op een paar grensgevallen na die waarschijnlijk te wijten waren aan een oudere besmetting, bleef de bubbel in Wolvega, Sneek, Leeuwarden, Emmeloord en Heerenveen gevrijwaard van positieve coronatesten. ,,Het is promotie voor onze sport geweest’’, stelde ISU-baas Jan Dijkema.

Op voorhand leek het bijna onmogelijk om tijdens de coronapandemie een veilige omgeving te creëren voor sporters, begeleiders, scheidsrechters en juryleden. Schaatsbond KNSB en marketingbureau House of Sports slaagden er toch in om de schaatsers een jaar voor de Winterspelen van Peking vier internationale wedstrijden te bieden. ,,Ik ben echt trots op wat we hier hebben neergezet’’, zei KNSB-directeur Remy de Wit.

Wedstrijden zijn belangrijk, constateerde atletenvertegenwoordiger Douwe de Vries al op voorhand. Vooral voor de buitenlanders die hun A-status en daarmee hun inkomen moesten veiligstellen of aan het olympisch comité moesten laten zien dat het gerechtvaardigd is om ze over een jaar af te vaardigen naar de Winterspelen.

Nils van der Poel

Het mooiste voorbeeld was de Zweed Nils van der Poel. Na de Spelen van Pyeongchang stortte hij zich op ultralopen en ging hij in het leger. Twee jaar verdween hij van de schaatsradar. Dit jaar wilde hij het Zweeds olympisch comitié laten zien dat ze rekening met hem kunnen houden. Door de wedstrijden in Thialf werd duidelijk dat hij over twaalf maanden kanshebber is voor twee keer goud.

Van der Poel was de revelatie van het seizoen. Bij het WK afstanden schaatste hij afgelopen weekeinde alles en iedereen aan puin. Met een wereldrecord sloot hij het seizoen af. Ook de doorbraak van de Noorse Ragne Wiklund, die wereldkampioen werd op de 1500 meter, was opmerkelijk. Net als die van Femke Kok op de 500 meter. Daardoor heeft Nederland over een jaar op alle afstanden kanshebbers voor olympisch goud.

De Noren kwamen samen met de Canadezen ook met een noviteit op de ploegenachtervolging. Duwen en minder wisselen bleek na een zomer trainen het recept voor snellere tijden. ,,Ik hie dat net dit jier al útprobearre’’, zei Sven Kramer. Waarom zou je een geheim al een jaar voor de Spelen prijsgeven, bedoelde hij daarmee te zeggen.

Nieuwe tactiek

Een weekje trainden de Nederlandse ploegen op de nieuwe tactiek en zowel de vrouwen als mannen werden ‘gewoon’ wereldkampioen, terwijl ze er twee weken eerder bij de World Cup niet aan te pas kwamen. ,,Miskien hawwe wy it te betiid dien’’, erkende Remmelt Eldering. ,,Mar miskien hawwe we noch wol wat oars betocht ek’’, vervolgde de coach van de Canadese vrouwen met een knipoog.

Uiteindelijk won Nederland de medaillespiegel met zeven keer goud, zes keer zilver en vijf keer brons. Dat betekende dat de helft van de beschikbare wereldtitels in Nederland bleef. Zweden (twee keer Van der Poel) en Amerika (Brittany Bowe en Joey Mantia) wonnen er twee en Noorwegen (Wiklund), Rusland (Angelina Golikova) en Canada (Laurent Dubreuil) eentje.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Aziatische schaatsers afwezig waren uit angst voor corona. In Japan organiseerde coach Johan De Wit zijn eigen WK. De Japanners reden zonder de druk van internationale concurrentie hard. ,,We moeten aan de bak om de Japanners voor te blijven’’, concludeerde Irene Schouten.

Thuisvoordeel

Thuisvoordeel speelde ook mee. De Nederlanders reden ook voor de jaarwisseling al serieuze wedstrijden en konden altijd trainen in Thialf, waar bijvoorbeeld de Canadezen zich moesten behelpen op natuurijs. ,,We wienen hjir net yn topfoarm’’, wist Eldering. Die bewaart zijn ploeg voor over twaalf maanden.

Ook hoefden de Nederlanders niet te reizen. Garanties geeft het succesvolle WK allerminst voor de Spelen. De lange afstanden waren jarenlang het domein van de Nederlanders, maar na de Canadezen staat er nu ook een Zweed op. ,,Der is wurk oan de winkel’’, wist Jorrit Bergsma.

Dat geldt zeker ook voor Patrick Roest. Voor hem is het zaak dat hij zijn favorietenrol een keer waarmaakt op het WK afstanden of op de Olympische Spelen. In Thialf stelde hij teleur.

Sven Kramer moet vooral zorgen dat zijn rug in aanloop naar en vooral tijdens de Winterspelen stabiel blijft. Ook Ireen Wüst moet zich herpakken. Voor het eerst sinds 2008 verliet ze het WK zonder individuele medaille.

Anderen stonden op. Antoinette de Jong pakte eindelijk haar eerste individuele goud en Irene Schouten lijkt ook klaar voor het olympische seizoen na twee keer goud (5 km en pursuit) en twee keer brons (3 km en massastart).

Schaatsbubbel

De Nederlandse aanpak met de schaatsbubbel kan volgend seizoen nog wel eens als blauwdruk gaan dienen als de coronapandemie aanhoudt. Het olympische testevent voor de langebaan is nog onzeker. In principe staan de vier wereldbekers in november en december gepland voor Noord-Amerika en Europa. ,,Misschien dat de ISU alsnog China toevoegt en Noord-Amerika schrapt’’, wist Remy de Wit.

,,Dat zou wel wenselijk zijn, maar aan de andere kant hebben we dan wel te maken met coronaprotocollen die nu nog niet oké zijn. Als je naar China reist, moet je geloof ik eerst twintig dagen in quarantaine in een overheidsgebouw. Het valt dan niet mee om daarna nog te presteren.”

De Wit heeft met de ISU nog wel wat meer Chinese zaken te bespreken. ,,We hebben begrepen dat de Chinese sporters al aan het trainen zijn op de olympische locaties in Peking. Als je gelijke competitiekansen wilt creëren, lijkt me dat niet de bedoeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Fotoserie
Schaatsen